På kvelden den 18. januar begynte det å brenne i et bolighus i Lærdal i Sogn og Fjordane. Brannen spredte seg raskt i den sterke vinden. 40 bygninger, hvorav 17 bolighus, gikk tapt.

Den 27. januar slo gnister fra en kraftledning ned i det tørre gresset på halvøya Sørnesset i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag. Sterk vind medførte at brannen spredte seg over store deler av halvøya. 64 bygninger, hvorav 23 bolig- og fritidshus, gikk tapt.

29. januar ble det meldt om brann i lyng og kratt på Frøya i Sør-Trøndelag. Kun én bygning ble ødelagt, men et område på 10 kvadratkilometer med lyng og gress tok fyr.

Også på Sunnmøre var det tørt og lettantennelig i fjor vinter. Det oppstod gress- og lyngbrann både på Sandsøya og i Haram den siste helga i januar.

Ingen døde i brannene.

Den største brannen «feiret» 110 år

«Er vi litt høye på bybrannen?» spurte journalist Elisabeth Solvang i en kommentar noen dager før bybrannen fylte 110 år.

Samme kveld, 18. januar, startet det som skulle bli en brannkatastrofe av de virkelig store på Lærdal i Sogn og Fjordane.

Musikal: Kornelia Melsæther som Borgny i musikalen «Flukten fra flammene» på Parken kulturhus.

Årets bybrannvandring var den 40. på rad. Harald Grytten og Einar Gustafsson fortalte hvordan de to gikk løypa sammen de første årene, før stadig flere meldte seg på, med et foreløpig toppår i 2004 da de vandret nattestid med rundt 10.000 andre.

Einar Gustafsson gjorde en bybrannvri i år, med å overnatte i det nyoppussede Waldehuset, der Anders Nord skal ha fått englebesøk og varsel om bybrannen i forkant i 1904.

Gustafsson rapporterte om en fredelig natt uten besøk, men Waldehuset åpnet dørene for mange besøkende som var sultne på brennsnut og mer historie i morgentimene etter nattevandringen.

Lærerkollegaer og forfattere Jan Hogne Christiansen og Nina Johansen fulgte opp bybrannboka om Borgny med en musikal basert på den samme historien.

Musikalen hadde premiere på Parken kulturhus på bybranndagen. Nye forestillinger settes opp i januar 2015.

I tillegg til flere reportasjer om bybrannen, lanserte Sunnmørsposten også mobilappen «Ålesund brenner», en slags guide der publikum kan oppleve hvordan katastrofen rammet ulike steder i byen.

Her er flere saker fra nyhetsåret 2014:

Mattegenier på Møre

Elevene i klasse 10B ved Møre ungdomsskule ofret både fritid og nattesøvn for å bli Norges beste i algebra. Klassen vant til slutt konkurransen for sitt klassetrinn, etter at hver elev i snitt løste over 3.000 ligninger fra mandag morgen til fredag kveld.

Det ga en fjerdeplass totalt, etter tre klasser på videregående.

Mattekonkurransen «Algebra Challenge» utfordret 1.700 skoleklasser med 35.000 elever i hele landet til å løse ligninger ved hjelp av mattespillet «Dragonbox».

Ber om forlating, post mortem

– Om forlatelse, Kåre! Eg har venta altfor lenge med å seie dette. Fleire tiår, skreiv Arne Ola Grimstad (74) frå Ørsta i eit innlegg.

Han vart intervjua også, og fortalde om mobbing i tidlege skuleår, der han var med på å plage andre, som Kåre.

– Det skulle gjort enormt godt å få snakke ut med han og bedd om tilgjeving for min del av det han vart utsett for, sa Grimstad.

Også andres gamle mobbehistorier kom fram i lyset etter at Grimstads innlegg stod på trykk.

Utenriks:

Revolusjon og harde kamper i Ukraina

– Presidenten og Putin har undervurdert det ukrainske folket, sa ukrainske Maria Shargorodska. Etter et langt vinterbesøk hos barn og barnebarn på Sunnmøre skulle hun tilbake til et hjemland i opprør.

Demonstrasjonene i hovedstaden Kiev hadde startet høsten 2013, etter at president Viktor Janukovitsj nektet å undertegne en handelsavtale med EU.

I februar 2014 ble presidenten avsatt, og Russlands president Putin rykket inn med militære styrker på Krim-halvøya.

Sport:

Tre fra Spjelkavik til vinter-OL i Sotsji

Mona og Nina Løseth og Sebastian Foss Solevåg, alle fra Spjelkavik IL, ble invitert på kakefest hos ordfører Bjørn Tømmerdal etter innsatsen i Sotsji-OL i februar.

Solevåg fikk 9. plass i slalåm og Mona Løseth kjørte inn til 16. plass i slalåm og 27. plass i storslalåm. Storesøster Nina kom på 17. plass i storslalåm, men kjørte ut i slalåm.

Skiskytterbrødrene Tarjei og Johannes T. Bø lyktes ikke i OL.

Skihopper Anders Fannemel fra Hornindal fikk 5. plass i stor bakke.

Norge ble nest beste nasjon.