Sunnmørsposten møter Grethe Iversen (50) i en leilighet i Ålesund. Fra å være bostedsløs, separert fra sin mann og uten barnas tillit, står hun i dag på egne bein og har igjen kontroll på livet sitt.

Barndommen

– Jeg ble seksuelt misbrukt og var utsatt for vold som barn. For å slippe smertene ruset jeg meg i flere år, forteller hun.

Da Grethe ble 17 år, fikk hun det bedre og kom seg vekk fra rusen. Hun fikk et normalt liv med jobb i Stavanger. Hun møtte en mann, fikk barn, giftet seg og flyttet til Ålesund på 80-tallet.

– Jeg visste at jeg måtte holde meg borte fra medikamenter, og at jeg måtte være måteholden med alkohol på grunn av avhengigheten, forteller hun.

Misbruk

Etter hennes tredje fødsel i 1995, fikk Grethe sterke smerter. Det ble gitt smertestillende behandling, og Grethe ble avhengig i en kort periode. Følelsene fra ungdommen vekket lysten til å ruse seg.

– Jeg bestemte meg for å kaste alle tablettene og sendte barna til familie i Stavanger i ti dager mens jeg gikk gjennom den verste abstinensen, forteller hun.

Advarte

Sunnmørsposten har fått tilgang til et journalnotat som allerede i 1995 påviser at Grethe slet med «medikamentmisbruk».

– Utenom dette var jeg rusfri, tok meg godt av barna mine, var engasjert og bidro i lokalsamfunnet, forteller hun.

Starten på slutten

Men i 2003 får broren hennes hjernekreft. Han dør i 2007. Svigerinnen dør 11 måneder før. Dette tapper Grethe for krefter. Hun blir psykisk nedbrutt og oppsøker hjelp.

Samtidig har hun kroppslige og kroniske smerteplager, bekrefter fylkeslege Christian Bjelke, hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Fra starten av november i 2006 til september 2007 får Grethe skrevet ut store mengder av åtte til dels tunge smertestillende medisiner.

Dette skriver legen ut før vedkommende blir Grethes fastlege. Journalnotater for dette finnes ikke. Samtidig var denne legen klar over notatet fra 1995, hvor det ble påpekt stor fare for misbruk.På nyåret i 2007 får Grethe resept på Ketorax-ampuller, som har samme effekt og bivirkninger som morfin.

Planen er at hun skal trappe ned til sommeren samme år.

Økende forbruk

Men lister viser derimot at Grethe henter ut et stort antall medisiner på et apotek i Ålesund, etter at hun skal avslutte.

– Jeg har kun brukt medisin som legene har skrevet ut til meg, sier hun på spørsmål om hun selv har drevet med såkalt «lege-shopping».

Et stort antall andre medisiner blir også skrevet ut. Bakgrunnen er «somatiske plager», blant annet mageproblemer. Grethe sin «misbruk-diagnose» blir ikke vurdert. Hun bytter etter hvert til en privatpraktiserende lege.

I perioden 2006-2011 er Grethe hovedsakelig i kontakt med fire leger. Tre av dem skriver ut resepter til henne, den siste jobber på sjukehuset.

– Bør redusere

En overlege på sjukehuset mener at pasienten må forsøke å redusere medikament-bruken.

Det er uklart om legene diskuterte Grethes tidligere misbruk. Det kommer ikke fram. Legene er likevel observant på hennes økende forbruk. Hun får Ketorax intravenøst i doser opptil 60 mg flere ganger i oktober og november 2007.

– Hjemmesjukepleien satte medisinen på meg hjemme, men etter hvert som bruken økte til annenhver time, gjorde jeg det selv, forteller Grethe, som hevder at legen var orientert om dette. Dette skal ha vært etter 2010.

Men allerede i 2009 sier en uavhengig overlege ifra: «Pasienten bør IKKE LENGER FÅ I.V./I.M. Ketorax med mindre det er helt tydelig og klar medisinsk indikasjon for det», skriver overlegen.

Han advarer også mot at det gis resept på smertestillende ved neste innleggelse. Men Grethe fortsetter å få Ketorax til 2011.

– Jeg var så avhengig at jeg ble manipulerende og ønsket mer, forteller hun.

En sjukepleier skal ha nektet å sette medisinen på henne.

– Hun mente at jeg ble narkoman, sier Grethe.

Mange typer

I 2010 til 2011 får Grethe blant annet Ketorax, Norspan (plaster), Sobril, Valium, Flunipam, Adodorm, Mogadon, Imovane, Paralgin forte, OxyCotintin, Tramaldon og Ketogan på resepter fra leger.

– Jeg begynte å overnatte på hoteller i byen og på sjukehushotellet. Gjennom en kald vinter bodde jeg på en dårlig isolert hytte i Valldal. Jeg klarte ikke lenger mine forpliktelser som kone og som mor. Barna mistet mammaen sin og jeg ble separert fra min mann, sier hun.

Tusenvis

Totalt blir det utlevert flere tusen Ketorax-ampuller over fem år, ifølge assisterende fylkeslege Cato Innerdal, som har gått gjennom dokumentasjonen.

Grethe vurderte å ta sitt eget liv og ble narkoman. Hun mener at det er viktig å kalle en spade for en spade.

– Det er litt tabu å bruke ordet «narkoman». Man kan si medikament-avhengig, men det var faktisk narkoman jeg ble, sier hun.

Grethe brukte lang tid på å avruse seg selv før hun etter hvert fikk omsorgsbolig og godkjenning fra LAR (Legemiddelassistert rehabilitering).

– Legene gjorde misbruket mitt mulig. De visste om mine problemer med medikamenter, men likevel tillot de å skrive ut så store mengder, sier Grethe.

Nå har hun samlet dokumentasjonen og klaget inn saken. Fylkesmannen har gått gjennom papirene i en tilsynssak og mener at det er behov for å engasjere Statens helsetilsyn. Til sammen fire leger er involvert. Disse skal nå granskes nærmere.

Fylkesmannen, som har sett nærmere på slutten av 2006 til utgangen av 2012, mener at det er snakk om svært store mengder som er skrevet ut.