Ålesund bystyre har hatt sitt siste møte før kommunevalget.

Denne gangen innebærer det at to av våre folkevalgte superveteraner takker av, sammen med sittende ordfører.

Les også: Politisk bauta trekker seg fra KrFLes også: – Angrer ikke ett sekund

I denne sammenhengen blir Bjørn Tømmerdal mest som en Benjamin å regne. Rene ungsauen. Med sine to perioder når han ikke disse to nestorene til knærne en gang. For hva skal vi si til Kristin Krohn Devolds 24 år i bystyret? Eller Leif Hovdes ni perioder à fire år. 36 til sammen?

Les også: Venneløse Ap på speeddating

Sjøl i sitt siste møte gikk Hovde på talerstolen og påpekte nær sagt mikroskopiske feilskjær, godt vekkgjemt i protokoller fra tidligere runder.

– Det må være den gamle skolemesteren i deg?

– Sikkert nok. Men jeg liker å lese politiske dokumenter.

– Vi skal heller ikke se vekk fra at det skyldes at han ikke har familie. Bedre tid til detaljene, skyter Krohn Devold inn.

– Men dere jenter er bedre enn oss guttene til å gjøre flere ting på én gang?

Hun bedyrer at pur kjærlighet til fødebyen har vært viktigste drivkraft. Pluss en nyfikenhet og et ønske om å få påvirke retninga. Hovde har på sin side alltid holdt politisk engasjement for å være ei borgerplikt. Vi mistenker yngstemann Bjørn Tømmerdal for nesten å være litt letta nå, når borgerplikten hans så å si utløper.

– Det står igjen litt formannskap og et møte 22. oktober. Å være politiker er ingen åtte til fire-jobb. Når det nå lukkes ei dør samtidig som det åpner seg ei anna, er det greit at den ikke inneholder politikk. Det er ei tid for alt, sier den nye gamleordføreren.

Kanskje står bystyret overfor nye tider på pianokrakken også. Hvert møte innledes med bysangen Unge skudd – like tradisjonsrikt ledet av et av de eldste skudda.

KrF-veteranen benyttet ellers sin siste taletid til å advare mot å forhaste seg inn i større regionale enheter for enhver pris.

– De må bygge på menneskelige relasjoner, nærhet, tillit, trygghet. Bare slik kan det skapes lokalpolitisk engasjement, sier Hovde og viser til dårlige erfaringer i Ålesunds skotske vennskapsby Peterhead fra syttitallet og framover.

– Der er de i ferd med å dele opp igjen. Den digre regionkommunen var et blindspor. Bjørn Tømmerdal berømmer på sin side arbeidet som er gjort av både politikere og administrasjon. Det har vært jobba kommunereform nedenfra og opp, hevder han. Nå skal det være råd å se konturene av et framtidig landskap. Ordføreren er stolt av innsatsen.

– Så har vel denne byarrogansen blitt en merkelapp på meg som person. Det må jeg leve med. Derfor var det befriende å bli invitert til Brattvåg av Bjørn Sandnes. Slik ble spiren til regionkommunen Sunnmøre sådd. Tømmerdal mener Ålesund skal være raus når det nå dras i gang noe som må favne vidt.

– Vi stenger ikke døra for noen.