– På grunnlag av mistanke fra Mattilsynet om bakterier i råstoff tilbakekaller Nordfjord Kjøtt AS fryst Hamburger Classic best før 24.03.24 og 25.03.24 og Big Beef Burger Thick and Juicy med siste forbruksdag 16.07.23 etter «føre-var»-prinsippet, opplyser Nordfjord Kjøtt i en pressemelding.

Forbrukere som har kjøpt produktene, blir bedt om å kaste dem eller returnere dem til butikken hvor de er kjøpt for refusjon.

SISTE: – Produktene er mistenkt kilde til et pågående utbrudd av E. coli (EHEC)-infeksjon, melder Mattilsynet i en pressemelding, klokka 16.40.

Det var i slutten av juli at Folkehelseinstituttet varslet om et nasjonalt utbrudd med mage-tarmbakterien EHEC. Det ble påvist smitte hos et fåtall personer, bosatt på ulike steder i landet.

– Så langt er det meldt 15 antall pasienter i alderen fra under 5 år til 55 år, bosatt over hele landet, melder Mattilsynet.

Nå blir folk oppfordret til å sjekke fryseren for å kontrollere siste forbruksdag, dersom de har slike produkter. Bakteriene tåler frysning.

– Nordfjord har valgt å trekke produktene tilbake som et føre-var-tiltak for å beskytte forbrukerne mot en mulig helsefare.

Det er en klar generell anbefaling om at hamburgere skal gjennomstekes for å få et trygt produkt, med gjennomstekt menes en kjernetemperatur på minimum 70 grader.

– Særlig utsatte grupper som små barn, gravide og andre med nedsatt immunforsvar, bør ikke spise medium stekte hamburgere, heter det.