– Jeg er beæret av de Nato-alliertes beslutning om å forlenge min periode som generalsekretær til 1. oktober 2024, skriver Stoltenberg på Twitter. Den inneværende perioden hans utløper 1. oktober i år.

– Båndet mellom Europa og Nord-Amerika har sikret vår frihet og sikkerhet i nesten 75 år, og i en farligere verden er alliansen vår viktigere enn noen gang, skriver han videre.

Alliansen sier at tirsdagens enighet om å forlenge Stoltenbergs mandat, skal godkjennes av medlemslandenes ledere på toppmøtet i Vilnius i begynnelsen av neste uke.

Stoltenberg overtok som generalsekretær i 2014 og fikk den gang Russlands annektering av ukrainske Krim rett i fanget som fersk Nato-sjef. I etterkant er perioden hans blitt forlenget tre ganger, sist i 2022.

Droppet Norges Bank

I februar i fjor ble Stoltenberg utnevnt til ny sentralbanksjef i Norge. Noen uker senere gikk Russland til angrep på Ukraina. Det gikk ikke lang tid før Stoltenberg sa fra seg jobben og takket ja til ett år ekstra som generalsekretær i Nato.

Stoltenberg har flere ganger gjort det klart at han ikke ønsker en ny periode, men en sentralt plassert kilde i Nato har tidligere sagt til NTB at det kan bli aktuelt med en kortere forlengelse.

Fant ingen arvtaker

Nato-landene har i løpet av våren og forsommeren ikke klart å utpeke Stoltenbergs arvtaker. Flere kjente navn har blitt trukket fram som aktuelle kandidater, blant dem Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Frederiksen har i ettertid gått ut og støttet en forlengelse for Nato-sjefen. Det samme har Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius. Nylig ble det kjent at også Joe Biden ønsket å beholde Stoltenberg i Brussel en stund til.