– Sjå! Ser du denne tråden? Ser du trådene i livet?, sier sju jenter etter tur.

De går danselinja ved Fagerlia videregående skole, og skal være med på markeringa av kvinnedagen i Borgund kirke i kveld. Teksten de jobber med er nyskrevet av Marit Kaldhol.

Les kulturnyheter på smp.no

– Vi skal danse et slags fellesskap. Vise at vi holder sammen. Gjøre hver våre ting, men likevel være del av samme dans.

Relevant

De er sju danseelever fra Fagerlia videregående skole som bidrar med dans under gudstjenesten i Borgund kirke. Fire musikkelever skal også være med. Temaet for gudstjenesten er tekst og tekstil.

– Det er et abstrakt dikt Marit Kaldhol har skrevet, så det tok litt tid å forstå både diktet og hvordan vi skulle klare å danse det, forteller Benedikte Halås Reiten.

– Hva syns dere om oppgaven?

– Dette er hva dans handler om, det å bruke kroppen til å fortelle og få fram følelser. Sånn sett er det et veldig relevant oppdrag i forhold til utdanninga, svarer de.

Etter å jobbet med 8. mars-oppgaven en stund, forstår de unge danserne kvinnedagen bedre også, sier de.

Angår oss

– Det handler ikke om gamle dagers kvinner eller eldre kvinner av i dag. Vi er også kvinner. Dagen angår oss. Vi er mange, og vi er del av et stort fellesskap, sier Benedicte.

– Det er ikke sikkert jeg ville ha oppsøkt et 8. mars-arrangement i dag hvis jeg ikke skulle være med på dette. For meg handler dagen mest om å sette tanker i sving, og se både bakover og framover i tid. Men det er fint å markere dagen med dans, mener Åsa.

Jentene stiller seg opp slik de skal gjøre i kirka i kveld. Da skal de ha kjoler i mange farger. Ikke hvitt. Hvitt gir assosiasjoner til engler og de uskyldsrene. Ikke til kvinner flest. Danserne finner hverandre, fyller en sirkel:

– Jeg en tråd, du en tråd, sier de. – Alle vi trådene og perlen imellom oss ...

Veverne

Temagudstjeneste på kvinnedagen har blitt tradisjon i Borgund kirke.

– Årets tema gir mange assosiasjoner, også den at kvinnedagen kom i stand til minne om kvinnene som streika for bedre lønn og arbeidsvilkår ved en klesfabrikk i New York i 1867, skriver diakon Mary Rowland i Borgund menighet i en pressemelding. 129 kvinner brente inne i fabrikken.

Kveldens temagudstjeneste er åpen for alle.

Som en del av programmet vil også teologen dr. Naim Ateek fra Sabbel-instituttet i Jerusalem fortelle om tekstilprosjekt for kvinner i Palestina.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

Les flere artikler om kvinnedagen i Sunnmørsposten sin papirutgave