Utskipingen muliggjøres av kornavtalene som Russland og Ukraina har inngått med FN.

De tre skipene er lastet med mer enn 58.000 tonn med mais. Mye av kornet fra Ukraina skal brukes som dyrefôr, ifølge eksperter.

De tre skipene er på vei til henholdsvis Irland, Storbritannia og Tyrkia.

Kornavtalen

Det første lasteskipet med korn forlot havnen i byen Odesa sør i Ukraina mandag. Skipet ble onsdag inspisert av representanter fra Russland, Ukraina, Tyrkia og FN for å sikre at alt foregikk i henhold til avtalen. Deretter fortsatte skipet mot havnebyen Tripoli i Libanon.

Samtidig har 17 skip lastet med korn ligget ved ukrainske havner onsdag og torsdag, uten at noen ga noen forklaring på årsaken til forsinkelsen.

Kornavtalen slår fast at lasteskip med korn fra ukrainske havner får fri passasje gjennom en avtalt korridor i Svartehavet mot at en gruppe med representanter fra Ukraina, Russland, Tyrkia og FN får inspisere lasten før de seiler ut gjennom Bosporosstredet.

Høye kornpriser

Ukraina er en av verdens største eksportører av korn, men siden den russiske invasjonen av landet i februar, har millioner av tonn med korn blitt liggende i ukrainske siloer.

Til tross for at flere titalls tusen tonn nå fraktes ut av landet, er dette kun en brøkdel av de 20 millioner tonnene med korn som Ukraina har på lager.

Prisene på korn skjøt i været etter at Russland startet invasjonen. Maisprisene ligger for tiden 70 prosent høyere enn i februar 2020.