NLM-barnehagene, avd. Tryggheim barnehage Brattvåg, er blant de fem lokale barnehagene som blir rammet av streiken fra mandag av.

Daglig leder Trine Molnes Hestetun sier at fire av deres 22 ansatte er organisert i Utdanningsforbundet og blir tatt ut i streik.

– Det vil føre til et redusert tilbud for ungene, men siden det er bare fire som blir tatt ut så klarer vi å opprettholde et godt tilbud, sier Molnes Hestetun.

Løsningen blir at alle barna vil få en fridag i uka, som foreldrene ikke vil bli belastet for.

Molnes Hestetun forteller at de var forberedt på at dette kunne skje, og at de har hatt en dialog med foreldrene på forhånd.

– Vi har fått varsel om at vi kom til å bli rammet ved en eventuell streik, så vi har varslet videre til foreldrene forrige uke, sier hun.

Barnepass i stedet for barnehage

Også NLM Tryggheim barnehage Vatne er tatt ut i streiken.

– Det har konsekvenser, og det er at det er en tredjepart som blir rammet. Hos oss er det 12 som blir tatt ut, sju pedagoger og fem fagarbeidere. Det betyr at tilbudet blir kraftig redusert, sier daglig leder Sigrid Høydalsvik Nevstad.

Rent konkret betyr det redusert åpningstid, og at foreldrene får tilbud om to eller tre dager i uka med barnepass.

– Vi vil ha svært lite pedagogisk personale på jobb. Det ​betyr at vi ikke kan levere det pedagogiske tilbudet som en barnehage skal ha, sier Høydalsvik Nevstad.

Barnehagen har 80 barn på lista, og normal åpningstid er fra 7 om morgenen til 16.30.

Nå blir åpningstiden fra 07.30 til 16, og mot slutten av uka blir åpningstiden på småbarnsavdelingene redusert ytterligere.

Høydalsvik Nevstad sier at de har holdt foreldrene løpende orientert om mulighetene for streik, og at de i dag har varslet foreldrene.

Les mer om barnehagestreiken her:

Krevende økonomisk situasjon

Molnes Hestetun sier at hun er opptatt av at de ansatte skal ha en god pensjonsavtale, og mener at det har de blitt tilbudt.

En økning utover dette vil bli krevende for de private barnehagene, mener hun.

– Problemet vårt er at regjeringen har kuttet i pensjonspåslaget til de private barnehagene fra 13 til 10 prosent uten at det har blitt kompensert. Vi har ikke fått justert tilskuddet fra kommunen på fem år, mens lønningene og kostnadene til pensjon har økt mye. Totalt sett er det ungene dette til slutt går ut over, sier hun.

– Barn og unge sin skole- og barnehagehverdag blir nedprioritert av de folkevalgte. Det er dette kampen handler om nå. Fagforbundene burde rette oppmerksomheten om pensjon mot de sentrale myndighetene, i stedet for å ramme barna og barnehagene som har tøffe nok hverdager, fortsetter Molnes Hestetun.

Hun viser til at NLM-barnehagene AS i 2021 gikk med et betydelig underskudd på 7,2 millioner, og at det er lite rom for å redusere utgiftene i driften.

– Vi har både en pedagognorm og bemanningsnorm som er pålagt, så vi har ikke mulighet til å redusere der. Hvis det fagforbundene nå krever blir gjennomført, vil det bli enda vanskeligere å drive i balanse. Som en del av en kjede finnet vi litt trygghet i hverandre. Det er trolig de enkeltstående vil lide mest, sier den daglige lederen.

Det er 66 barn som går i barnehagen i Brattvåg.

– Beklager

Trude Sydtangen er daglig leder i Læringsverkstedet, Norges største private barnehagekjede. Hun beklager ulempene som streiken vil medføre for barn og foreldre. Foto: Læringsverkstedet

Kjeden Læringsverkstedet har tre lokale barnehager som blir rammet av streiken fra mandag:

  • Blindheim

  • Olsvika

  • Åse

Daglig leder Trude Sydtangen skriver i en e-post til Sunnmørsposten at foreldre må være forberedt på at tilbudet midlertidig blir redusert.

– En streik vil beklageligvis få konsekvenser for barnehagens forutsetninger for å levere et normalt barnehagetilbud for alle barn. Foreldre må være forberedt på at tilbudet midlertidig blir redusert, men det er ukjent for meg hvordan dette konkret berører de nevnte barnehagene, skriver Sydtangen.

– Vi beklager sterkt de ulempene dette blir for barn og foreldre, avslutter hun med.

Læringsverkstedet har mer enn 6.000 ansatte og er Norges største private barnehagekjede.