– Det er enorme mengder plast der ute, og vi må være optimister: Det skal kunne fjernes, sier den unge oppfinneren  Boyan Slat.

Han er gjest på scenen under Sikt 2016, med kronprins  Haakon Magnus som "studiovert" på NTNU i Ålesund. Foran ilden fra en digital peis, intervjuer kronprisen oppfinneren som på kort tid har vakt stor oppsikt.

Samarbeid med havstrømmene

Oppfinnelsen til Boyan går ut på å samarbeide med havstrømmene. Ved å plassere lange lenselignende installasjoner til havs lar han vind og strøm føre plast og søppel inn mot en oppsamlingsplattform. Den passive innretningen vil fungere som en kunstig kystlinje og over tid fange plast og søppel.

Gjøre tungarbeidet

Pilotprosjekt

– Hver eneste uke tilføres verdenshavene en plastmengde som tilsvarer to Empire State-bygninger. Mesteparten ender opp på strender eller synker til bunns. Men en liten andel flyter ut i verdenshavene, mener Boyan.

En prototype som allerede har vist seg å fungere godt, og i løpet av neste år blir det satt ut en prototype av systemet.

Ved "peisilden" sammen med kronprinsen fortalte den 22 år gamle oppfinneren at han gikk ut i sosiale medier og fikk finansiert den prototypen av systemet.

Les også: Gunvor Ulstein: – Skulle ønskje det var noko slikt då eg starta

Anerkjent

Boyan Slat har blitt anerkjent som en av de 20 mest lovende unge gründere i verden, og ifølge hjemmesida til selskapet er han den yngste som noensinne har mottatt FNs høyeste miljø utmerkelse, Champion of the Earth. Kong Harald har også tildelt Boyan den maritime næringens Young Entrepreneur Award.

Går an

– Jeg er optimist, men det som kan irritere meg mest i arbeidet er når medarbeidere hevder at noe ikke går an. Når oppgaven blir tildelt en ann en, viser det seg likevel at det går an, sier den unge oppfinneren.