– Dette er helt ufattelig. Det er noe som gjør oss så utrolig stolte, sier Sandvik til NRK mens han feiret nobelpriskunngjøringen sammen med NTNU-ansatte i Trondheim mandag ettermiddag.

– Jeg så på direktesendingen til svensk TV da de leste opp dette, og da falt det et par tårer. Det var rørende ikke minst fordi jeg vet hvor hardt Edvard og May-Britt har jobbet, men som de også presiserer, har de bygget opp et team som fungerer så godt at de presterer på et så høyt nivå som de gjør, sier Sandvik.

– Rundt omkring i verden reiser de beste forskerne til de beste laboratoriene og de beste forskningsmiljøene. Det gjør jo at dette blir en søyle som står på det internasjonale kartet. Det gjør jo også at andre vil kikke til Trondheim og vite at her er det et universitet som er så bra. Det gjør også at vi vil få både forskere og studenter i verdensklasse som vil søke seg til Trondheim og Norge. Og det er viktig, ettersom det er en viktig konkurranse om de beste hodene, sier Sandvik.

– Viktig at forskningsmiljøet blir i Norge

Kavli-instituttet vil heretter kunne velge fra øverste hylle av studenter og forskere, og finansieringen av forskningen får et løft, mener rektor ved Universitetet i Oslo.

Tildelingen av Nobelprisen til ekteparet May-Britt og Edvard Moser innebærer at instituttet heves til det absoluttet toppnivå internasjonalt innen nevrovitenskap, mener rektor Ole Petter Ottersen.

– Suksess avler suksess. Det gjelder ikke minst nobelpriser. Dette er noe som aller viktigste som kan skje når man skal rekruttere på internasjonalt nivå, nemlig å få den merkelappen som en nobelpris representerer, sier Ottersen til NTB.

Han håper ekteparet ikke vil la seg headhunte til prestisjetunge lærersteder utenlands, men at de vil bli værende i Norge. (©NTB)

Følg NTBs direkterapportering om tildelingen av nobelprisen i medisin: