Per Sævik vil bli «hurtigrute»-eier, melder Havila Holding AS i en pressemelding. Det er selskapet Havila Kystruten AS som har lagt inn anbud på å bygge og drive fire av de elleve båtene som må til for å drive hurtigruta slik som i dag.

Dermed tar Sævik opp kampen mot Hurtigruten AS – som ønsker å fortsette å drive heile ruta aleine.

Pakkene som ligger ute til anbud er en pakke på tre skip, og to pakker på fire skip som skal seile Kystruta Bergen-Kirkenes. I forrige uke gikk fristen for å levere anbud ut. Den nye kontrakta gjelder fra 2020/2021 har en varighet på ti år med mulighet for å forlenge med ett år.

Lave utslipp

Stortingsflertallet har bestemt at lave utslipp fra skipene skal telle positivt i konkurransen, og har også vedtatt en bonusordning for rederi som kommer med miljøtiltak utover de opprinnelige kravene i anbudet.

– Det er positivt for oss at miljøhensyn blir en del av utvelgelsen.Jeg registrerer at dagens hurtigrute-selskap har meldt inn en delbåter som er mellom 25 og 30 år gamle. Vi vil nok score høyt påmiljøfaktoren, mens Hurtigruten har en finansiell fordel på grunnav eldre, billige skip, sier Sævik.

700 passasjerer

Skipene er designet av Havyard Group ASA. De er 125 meter lange og 20 meter brede, og kan ta omtrent 700 passasjerer.

– Vi har forhandlet med både norske og utenlandske skipsverft omoppdraget. Det har vært en lang og krevende prosess. Jeg føler megtrygg på at vi får veldig gode og miljøvennlige skip hvisdepartementet tildeler oss kontrakten, sier Per Sævik.

Disse konkurrerer han mot

I høst fortalte samferdselsdepartementet at det var mellom fem og ti rederi som hadde vist interesse for å gi anbud på de tre kystrutepakkene som til sammen utgjør hurtigrutenettet langs kysten. Det er allerede kjent at selskapet Hurtigruten AS har lagt inn anbud på å drive hele ruten alene.

Også Color Line har vist interesse for hurtigruta, og i tillegg har Nordled og Torghatten også blitt nevnt som selskaper som kan være interessert i å legge inn anbud.

– Samferdselsdepartementet har underveis i tilbudsfasen fått mangespørsmål til konkurransegrunnlaget, hvilket vi håper er et uttrykkfor reell interesse fra flere aktører. Det kan tyde på at det bliren spennende konkurranse, sier samferdselsminister KetilSolvik-Olsen ifølge pressemeldinga.

foto
Per Sævik. Foto: Nils Harald Ånstad