Og dersom du bestemmer deg for å kjøpe Jøsvoll Gård, som nå ligger ute for salg, følger det en liten bonus med på kjøpet. Gardsbruket er nemlig eid av en vaskekte verdensmester på skøyter, Per Ivar Moe, som tok hjem gullet i Oslo i 1965.

– Gården har vært i familiens eie i mange, mange generasjoner, og jeg arvet den etter min onkel i 1990, forteller Moe.

Restaurert

Og Moe er faktisk født på Jøsvoll.

– Eller rettere sagt på sjukehuset i Ålesund. Men vi bodde på gården fra 1944 til freden kom, og jeg levde mitt første år der, forteller Moe.

Nå er han blitt pensjonist etter et langt virke som assisterende banksjef i Nordea.

– Og derfor har jeg og min kone nå kommet til at det er rett tid for å selge Jøsvoll, jeg blir ikke akkurat yngre, sier den tidligere verdensmesteren.

Han har siden 1990 brukt mye tid på å restaurere gården.

– Og det er gjort i nært samarbeid med fylkesantikvaren. Derfor er jeg opptatt av at de som kjøper gården, vil følge de kulturhistoriene som hører med og ta vare på stedet, sier Moe.

Unik

Det er Runar Paulsen i PAB Consulting som står for det praktiske rundt salget. Han mener eiendommen er unik.

– Jøsvoll er en slektsgård med røtter tilbake til 1510. Eierne, Else-Turid og Per Ivar Moe, har restaurert de historiske bygningene. Våningshuset, slik det fremstår i dag, er fra 1763. Eiendommen er på ca. 1.600 mål med skog og fjellterreng. Lakseelven gjennom Jøsvoll har en lengde på rundt en kilometer, og det tas rundt 50–70 laks her per sesong.

I tillegg er det regulert for 18 hyttetomter på gården, og det er fallrett for utbygging av kraftverk i nedre del av Stavåna, så her får man mye for pengene, mener Paulsen.

Det har vært en viss interesse rundt gården.

– Det er først nå vi legger den ut offentlig, etter å ha tatt en runde med folk vi vet kan være interesserte. Og interessene har vært stor, forsikrer Paulsen.

Les fleire nyheiter frå Indre Sunnmøre på smp.no

foto
<strong>Skøyter:</strong> Det er verdensmester på skøyter fra 1965, Per Ivar Moe, som eier Jøsvoll i dag.
foto
<strong>Flere:</strong> Det er mange bygninger på Jøsvoll Gård. De eldste er helt tilbake fra 1500-tallet.