- For oss var det helt ufattelig at en omfavna og inkludert familie i Ålesund skulle bli tatt ut av samfunnet og sendt i døden. Isreal, Lea, Reidun og Morten Steinfeld var helt alminnelige mennesker i en helt alminnelig by.

Det sa Marianne Roald Ytterdal da fire såkalte snublesteiner ble lagt ned i fortauet utenfor Rasmus Rønnebergs gate 18 onsdag formiddag. Hun er styreleder i Stiftelsen Kjell Holm som har tatt initiativet til og finansiert minnesmerket over familien Steinfeld som ble sendt til Auschwitz i 1943 der alle fire ble drept.

Uforståelig

Marianne Roald Ytterdal fortalte at familien Steinfeld i noen år hadde bodd i huset som hennes familie eide, og at hun i oppveksten fikk høre mye om de fire og skjebnen de møtte. Hun tegnet et bildet av en familie som var svært aktive i samfunnslivet, og om hvor uforståelig det var for en barn at de bare kunne bli hentet ut av samfunnet for aldri å komme tilbake.

Minnesmerke

Det var krigshistorikeren Gunnar Hatlehol som kalte snublesteinprosjektet verdens største desentraliserte minnesmerke som den tyske kunstneren Gunter Demnig fikk ideen til på nittitallet.

- Det startet med 50 steiner i Berlin, og så langt har det blitt 60.000 steiner i 20 land, fortalte Hatlehol.

Hatlehol mente at de fire steinene med familiens navn gjør et trivielt sted om til et hellig rom.

- Minnesmerket gjør også at Ålesund blir en del av en livskraftig europeisk minnekultur, slo Hatlehol fast.

Irrasjonell betennelse

Blant dem som hadde samlet seg til seremonien i Rasmus Rønnebergs gate, var også 96 år gamle Ragnar Ulstein.

- Da jeg ga ut boka mi om de norske jødenes skjebne for 20 år siden, skrev jeg allerede da om den økende antisemittismen. Dette er en irrasjonell betennelse i verden som også rammer nordmenn, og vi må fortsette å gi kunnskap om skammelige ting som skjer, sa krigshistoriken og forfatteren.

Bok

Marianne Roald Ytterdal trakk fram Therese Alvik og hennes bok om familien Steinfeld. Ei bok som etter Roald Ytterdals mening burde finnes i alle ålesundske hjem.

There Alvik fortalte at interessen for den jødiske familien hadde blitt vakt gjennom bestemoren som hadde vært hushjelp hos dem.

- Gjennom arbeidet med boka, ble de fire til levende mennesker og ikke bare skygger fra fortida, sa Therese Alvik.

- Og det er viktig å få fram historien om enkeltmenneskene i den store Holocausttragedien, sier Sidsel Levin fra Jødisk museum i Oslo.

Hun var også til stede i Ålesund onsdag sammen med Lise Patiel fra Jødisk Museum i Trondheim. Steinene ble lagt ned i fortauet av kunstneren selv, Gunter Demnig.

- Etter Ålesund, skal det også legges ned steiner på Nesjestranda utenfor Molde og i Kristiansund, forteller Lise Patiel.

Under seremonien spilte klarinettisten Jøran Hatten vakker, jødisk musikk.

- Menneskene vi minnes er borte, men musikken deres lever videre, sier Marianne Roald Ytterdal.