Nyttårsaften 2016/2017 skulle det for første gang skytes opp fellesfyrverkeri i Ålesund og Giske. Det satte stygge værmeldinger en stopper for.

Bypatrioten var initiativtaker og sto for planlegginga sammen med en rekke samarbeidspartnere, blant andre kommunene, havnevesenet og Svea fyrverkeri.

– Pengene videreføres til fyrverkeri neste nyttårsaften. De står på en egen sperra konto for Ålesund og Giske, sier Klemetsen.

Ruste seg bedre

I fjor blei avgjørelsen tatt av de innleide pyroteknikerne klokka 15 den 31. desember, etter tett dialog med Meteorologisk institutt.

Da det viste seg å være vindstille klokka tolv, kjente Klemetsen det godt.

– Det vi ikke hadde økonomi til i fjor, men som vi må gjøre i år, er at vi må ruste opp bedre slik at vi får rigga klart uansett værmelding. Det gjør man i andre byer, men da tar man også en risiko på 50.000 kroner, som forsvinner dersom man ikke får skutt opp, sier hun.

foto
Initiativtaker Ideen om fellesoppskyting kom fra Bypatrioten Trine Klemetsen. – Vi fikk en bratt og rask læringskurve i fjor, sier hun. Foto: Staale Wattø

– Det er et ganske stort arbeid å rigge i forkant. Det er ikke bare å skyte opp på tilfeldigheter, det er et stort system som skal sitte. Den sikkerheten hadde vi dessverre ikke i fjor. Da var vi bare heilt nødt til å stole på værmeldinga, sier hun.

Nå tar arrangørene lærdom av fjoråret. Med de oppsparte midlene fra fjoråret og ny innsamling i år regner Klemetsen med å være bedre økonomisk rustet til å ta risikoen med å rigge opp til fyrverkeri i Ålesund sentrum.

– Jeg tror dette blir en kjempeopplevelse. Men vi må bare leve med at vi har vær her, og at fyrverkeri krever sikkerhet. Den risikoen må vi leve med, og andre byer leve med. Nå har vi satt i gang prosessen, og ser at vi får flere gode samarbeidspartnere med oss.