Det mener Benedikte Holen som er prosjektleder for Kunstmuseet Kube og Jugendstilsenterets hovedsatsing dette året: Byen – et utstillingsprosjekt om by, byutvikling og urbanisering.

– Ålesund står foran store endringer og utbygginger de kommende årene. Som museum ønsker Kube og Jugendstilsenteret å være relevante i vår tid, og derfor inviterer vi til dette prosjekt som vi håper angår byens befolkning og deres hverdag. Vi ønsker å stimulere til meningsutveksling og debatt, sier kuratoren.

Fredag åpnes døren inn til Kube og Jugendstilsenteret der tre utstillinger vises. De tar på forskjellig vis opp tematikken by og byutvikling.

Les også: Karin Augusta Nogvas innspill i debatten (krever abonnement)

Les også: Tore Johans Øvstebøs innspill i debatten (krever abonnement)

Til refleksjon

– Vi tar ikke sikte på å vise hvordan Ålesund bør se ut i framtida, eller hvordan byen bør være i bo i. Det vi gjør er å løfte fram noen prosjekt for å få i gang refleksjon og diskusjoner i håp om at det kan stimulere til nye ideer, sier Benedikte Holen.

Hun sikter til utstillingen «Byen: Ålesund – 10.000 meter med muligheter». Den viser noen av dagens urbaniserings- og byutviklingsplaner i Ålesund, planer for sørsida, en mulig bybane og «Myldring i mellomrommet» som tar for seg bruken av området mellom Kube og Jugendstilsenteret.

I andre etasje er det gitt plass til en internasjonal kunstutstilling «Byen - som arena». Her skildrer en rekke kunstnere sine møter med ulike byer.

– Verdens byer er i endring og utvikling, og denne utstillingen inviterer til refleksjon rundt den globale urbaniseringen, og Ålesunds plass i denne utviklingen, sier kuratoren som også har gitt plass til byggeprosjekt hentet fra Ålesunds historie som ikke ble realisert.

Les også: André Klevbergs innspill i debatten  (krever abonnement)

Les også: Benedikte Holens innspill i debatten  (krever abonnement)

Byen videre

I Jugendstilsenteret vises det planer, avisutklipp, skisser, modeller av boligprosjektet «Pippi» med sine 348 leiligheter i Larsgården som ikke ble noe av, og andre urealiserte byggeprosjektet som er blitt lansert fra tiden etter bybrannen og fram til i dag.

– Hvordan hadde byen sett ut om prosjektene hadde blitt realisert? Og hva med framtida? Det er det store spørsmålet. Ålesund er en by med 10.000 muligheter, men hva ønsker dagens befolkning skal skje videre i bysentrum? Benedikte Holen lar spørsmålet sive ut i bygatene. Selv har hun gjort seg opp sine ønsker for BYEN i framtida.

<strong>Tar form:</strong> Det spesiallaga bordet bybanen skal presenteres på slynger seg gjennom utstillingslokalet i Kube. Plansjer med presentasjon av fire arkitektkontors forslag til framtidig bruk av Mellomrommet venter på å komme opp på veggen.Utstilling i Kube tar form. Med bord som skal presentere BYbana ifront