Spenningen var fraværende under årets debatt, og som ventet fikk Høyre, AP, KrF og Venstre solid flertall for sitt forslag som berger biblioteket på Moa, dagtilbudet for rusmisbrukere, teaterfestivalen, lindrende enhet på Blindheim og støttekontaktene.'

Pengene skal hentes inn ved økt eiendomsskatt. Og som vanlig måtte Frp minne Høyre om hva som står i programmet deres om denne skatten.

Men kamelen er for lengst svelget, selv om gruppeleder Monica Molvær forsikret at Høyre fortsatt har ambisjoner om at skatten skal vekk når de gode tidene igjen kommer. Knut Anders Oskarson innrømmet likevel at han ikke så fram til den dagen byens befolkning får giroen med kommunale avgifter i postkassa.

– Kanskje det er best å reise fra byen noen dager da, spøkte Oskarson.

Her kan du lese livechatten fra budsjettforhandlingene.

Alternativ

Erik Tørrissen la fram et av to alternativer til flertallsforslaget. SV var det andre partiet med eget forslag, men det fikk bare partiets ene stemme.

I Frps budsjettforslag var effektivisering og konkurranseutsetting virkemidler for å komme seg på fote igjen. Partiet vil øke rådmannens effektiviseringskrav med 0,6 prosent, og fra 2016 foreslo Frp å konkurranseutsette sykehjem som etter deres beregninger vil gi en innsparing på flere milioner.

– Vi må konsentrere oss om primæroppgavene, sa Tørrissen Strykekvartetten er ikke blant disse, mener partiet, og foreslo nedleggelse. Også kulturbudsjettet foreslo de å barbere ytterligere slik at det var mulig å øke rammene til både skole og sykehjem. Moa-biblioteket ville også Frp frede. Flere av dem som var på talerstolen utrykte ønske om at biblioteket for framtida burde få varig vern.

Motstand

Frps budsjettforslag møtte massiv motstand, og Høyres Torgrim B. Finnes var interessert i å vite om hvor det etter Frps mening skulle effektiviseres. Tørrissen mente at det måtte bli opp til rådmannen å finne ut av. KrFs Tore Johan Øvstebø sa at omfanget av Frps forslag ikke var særlig tillitvekkende.

– Hvordan akter dere å sannsynliggjøre disse tallene, spurte Øvstebø. Knut Anders Oskarson slo fast at Frp opererte med Monopolpenger.

Alvor

Alle som var på talerstolen i går, understreket det store alvoret som politikerne må forholde seg til.

– Skjebnetid for innbyggerne, mente Kirsti Dale fra Venstre, mens Tore Johan Øvstebø kalte budsjettvedtaket starten på en økonomisk snuoperasjon. Øvstebø slo også et slag for at fagsjefenes retur til rådhuset, og at antallet virksomheter må ned.

– Vi må ligne mer på Sula, sa Øvstebø, som hevdet at naboen er bedre både på økonomistyring og ledelse. Dessuten får de ikke store bøter fra helseforetaket fordi folk blir liggende for lenge på sykehuset.

Sprekker

Aps gruppeleder Svein-Rune Johannessen var glad for at det forelå et fellesforslag fra de fire partiene, men sorgene er på ingen måte slokket.

– Forslaget er ikke tilstrekkelig, og det vil nok til å sprekke på flere områder. Rammene til grunnskolen kommer ikke til å holde, mente Johannessen.

– Vi må også være klar over at vi ikke kan kutte i lovpålagte oppgaver å begrunne det med dårlig økonomi. Også Johannessen håpet at årets budsjettmøte kan være starten på å gjenreise ålesundsøkonomien.

I tillegg til selve budsjettforslaget, var det også et tosifra antall verbalforslag og oversendelsesforslag det også skulle stemmes over. Foto: Alexander Worren
Knut Anders Oskarson gruer seg til folk får giroen med kommunale avgifter. Foto: Alexander Worren