Flere har lagt merke til ubåten som torsdag har vært innom Ålesund.

– Plutselig så vi en ubåt poppa opp fra vannet, og fortsatte inn mot Ålesund sentrum, forteller Sondre Johan Mauren, elev ved Ålesund videregående på Volsdalsberga.

En halv time til tre kvarter senere så han ubåten kjøre fra sentrum igjen.

– Vi så også en båt fra Kystvakta som holdt til nær ubåten, sier Mauren.

Russisk båt

På veg ut igjen fra kai i Ålesund passerte ubåten en russisk fiskebåt, «Vulkan Ksudach». Ifølge Marinetraffic er dette en fabrikktråler.

Ubåten glei sakte forbi, og flere av mannskapet på ubåten undersøkte også tråleren med kikkert, slik et av bildene over viser.

Tirsdag ble trolig den samme norske ubåten sett i Geiranger.Se video til høyre: Ubåten, russeren og endene i Aspevågen

– Ordinær øving

– Dette er KNM Utstein, som er ute på normalt øvingstokt langs norskekysten, forteller oberstløytnant Ivar Moen, talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter.

– Den er innom for noen forsyninger før den seiler ut igjen og fortsetter seilingen i henhold til planen, sier talsmannen.

Video: Slik ser det ut om bord i KNM Uthaug

Ut over dette kan Moen ikke kommentere hva ubåten gjør, hvor den skal eller hva den har av kapasiteter og utstyr om bord.

– Ubåten er på trening og øving i henhold til programmet som er lagt for året, sier oberstløytnanten.

De norske ubåtene er 59 meter lange, litt over fem meter brede, og har en besetning på mer enn 20, ifølge Forsvaret.no. Under vann kan de holde en fart på mer enn 20 knop, uten at Forsvaret vil være mer konkret.