Nordfjord Kjøtt trakk fredag tilbake fryst Hamburger Classic, 800g, med best før-dato 24.03.24 og 25.03.24, og Big Beef Burger Thick and Juicy, 360g, med siste forbruksdag 16.07.23.

Produktene som trekkes tilbake, har blitt solgt hos Rema 1000. Produktene er fjernet fra butikkene, men forbrukere kan fortsatt ha disse hjemme i fryseren, opplyser Mattilsynet.

Bakteriene tåler frysing, skriver de videre.

Utbruddsetterforskningen fortsetter for, om mulig, sikkert slå fast at disse produktene er smittekilden. Det kan på nåværende tidspunkt ikke utelukkes at andre produkter også vil bli trukket tilbake, skriver Mattilsynet.

15 smittet

Så langt er det meldt om smitte blant 15 personer i alderen fra under 5 år til 55 år, bosatt over hele landet.

– Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har innhentet informasjon fra de syke personene om hva de har spist, både hjemme og ute, og hva de har vært i kontakt med. Vi har også bedt pasientene om detaljer fra kvitteringer for bedre å vite nøyaktig hva de har handlet, sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

Overlege i seksjon for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinstituttet, Silje Bruland Lavoll, sier i en pressemelding fra FHI at det er viktig å gjennomsteke hamburgere, kjøttdeig, kjøttkaker og andre deigprodukter for å forebygge bakterier som kan gi sykdom fra mat.

– Bakteriene tåler frysing godt, pass på god kjøkkenhygiene både når du håndterer ferske og fryste kjøttprodukter og vask deg godt på hendene etter håndtering, sier hun.

Kan føre til akutt nyresvikt

EHEC-bakterier kan gi ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad. Det kan variere fra ingen symptomer eller ukomplisert diaré til alvorlige tilfeller av blodig diaré. I enkelte tilfeller kan EHEC-infeksjon gi den alvorlige komplikasjonen hemolytisk uremisk syndrom (HUS) som kan føre til akutt nyresvikt.

Fem av personene som er smittet med bakterien, har ifølge FHI utviklet HUS.

Det er spesielt barn, eldre og dem med nedsatt immunforsvar som er utsatt for å utvikle HUS.