Også leiaren i Fagforbundet Mette Nord håpar ei betre straumstøtte vil gjere frontane mindre steile i årets lønnsoppgjer. Foto: Rodrigo Freitas / NTB / NPK

– Det er heilt opplagt at auka prisar og auka rente vil ha mykje å seie inn i lønnsoppgjeret. Derfor er det viktig dersom regjeringa kan sende signal om ei forbetra ordning, seier Nord til NTB.

Overfor NRK måndag tek Eggum, som er leiar for Fellesforbundet, til orde for å styrkje straumstøtta. Eit av forslaga er å auke straumstøtta til 100 prosent støtte over 70 øre – med andre ord ein makspris på 70 øre for straumen.

Dette eller ei ombygging av dagens ordning må til for å få i hamn eit vanskeleg lønnsoppgjer til våren, meiner Eggum.

Unio, som mellom anna organiserer lærarar og sjukepleiarar, er derimot av ei anna meining.

– Vi ser ingen grunn til å blande saman straumstøtta med lønnsoppgjeret, seier forbundsleiar Ragnhild Lied til NTB.

Viktig rolle

Fellesforbundet er Noregs største fagforbund innan privat sektor, og Eggum speler ei viktig rolle når forbundet om eit par månader skal i lønnsforhandlingar med Norsk Industri.

I fjor enda oppgjeret med ei ramme på 3,7 prosent. Prisstiginga vart likevel på 5,9 prosent, noko som betyr ein reallønnsnedgang.

Det vil truleg ha mykje å seie når krava i årets oppgjer blir fremja.

– Viss vi får ei handsrekking som gjer at medlemmene våre betaler mindre av inntekta si til straum fordi dei får dekt meir av staten, vil det verke inn på dei økonomiske krava vi stiller ved årets oppgjer, seier Eggum.

– Ein må få på plass ei betre straumstøtteordning slik at folk flest klarer å betale rekningane sine, krev han.

– Hardt ramma

Mette Nord peikar på at undersøkingar viser at Fagforbundets over 400.000 medlemmer er hardt ramma av aukande prisar på energi og matvarer og auka rente.

– Vi har sett at straumstøtteordninga har verka, og at Noreg har lågare prisstigning enn mange andre land. Likevel er det behov for å sjå om ho kan bli betre. Derfor er eg glad for at regjeringa har signalisert at dei vil justere straumstøtta, seier ho.

Nord viser til at LO-leiar Peggy Hessen Følsvik seier til NRK at straumstøtta vart diskutert på eit møte mellom LO, NHO og Olje- og energidepartementet sist onsdag, og at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) då stadfesta at regjeringa ser på «eventuelle tilpasninger slik at ordninga kan treffe betre».

Kaldt vatn i blodet

I eit intervju med NTB førre veke heller likevel Aasland kaldt vatn i blodet på dei som håpar på endringar i straumstøtta.

– Vi ønskjer å ha ei straumstøtteordning som er relevant. Og det har vi no. Det er ikkje nokon nye endringar på trappene, slo Aasland fast.

(©NPK)