23. november sendte politiet ut ei pressemelding om at det de hadde beslaglagt falske pengesedler og at flere kunne være i omløp.

Det dreide seg om ni 200-lapper og to 500-lapper som skulle være falske.

Videre etterforskning har vist at sedlene var ekte, skriver politiet.

Også denne 500-lappen skulle være falsk. Foto: Politiet

Legger bort straffesak mot kvinne

På bakgrunn av dette er straffesaken mot ei kvinne som prøvde å bruke disse sedlene lagt bort:

«Møre og Romsdal politidistrikt vil hjelpe kvinna med å erstatte verdien da sedlene er vurdert som skadde opp mot Norges Banks regelverk.

Innledende etterforskning viste tendenser som tilsa at sedlene var forfalska. Ytterligere etterforskning med bistand fra Kripos har konkludert med at sedlene er ekte.»

Politiet beklager

I dette tilfellet mente vi det var viktig å få ut informasjonen raskt for å forebygge spredning av det som kunne være falske kontanter i en høgsesong for handel, skriver politiet og legger til:

– Denne informasjonen viste seg å være feil og det beklager vi.

En av de undersøkte sedlene. Foto: Politiet

Norges Bank skriver at de sammen med Kripos undersøkte sedlene. Sedlene skal ha vært tilsølte og til dels gjennomsiktige.

– Men sikkerhetselementer som vannmerke, flytende ring og ankerkjetting var godt synlige på bildene som politiet publiserte, skriver direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank, Leif Veggum.

Veggum skriver også:

– Det er alvorlig hvis det skapes tvil om ektheten til sedler der sikkerhetselementene er intakte og godt synlige. Norske sedler er et høyteknologisk produkt, og det er enkelt å sjekke at de faktisk er ekte.