Urmaker Nelvik er en av mange næringsdrivende som rammes idet Ålesund kommune fjerner 100 plasser for gateparkering i bysentrum.

– Dette vil bli en katastrofe for bysentrum. Det er gale nok som det er, sier urmaker Birgit Nelvik. Folk vil kjøre så nært som mulig før de parkerer og skal innom for små, korte ærend. Det er flott at byen har fått Aksla Parkering, men det blir tungvint for folk om de skal parkere i fjellet og gå ned hit for et lite ærend, sier Nelvik opprørt. Parkeringsanlegget i Aksla er praktisk for folk som jobber i byen og oppholder seg i sentrum i flere timer, ikke for dem som bare skal stoppe for korte ærend.

Opprørt

– Jeg skjønner meg ikke på Ålesund kommune, sier hun hoderystende. Og skal de fjerne 100 plasser med gateparkering, kan de stenge hele byen!

Både hun og ektemannen Oddmund John Løndal er opprørt.

De viser til gateterminalprosjektet i Keiser Wilhelms gate i fjor sommer. At de fikk informasjon om prosjektet kun dager i forkant av at gata ble avstengt for bilister, og oppfølgingsmøtet de skulle bli innkalt til i etterkant, hørte de aldri noe mer om. Ingen ting skjedde.

– For inntjeningen ble det en elendig uke. Kunder ble sure etter å ha måttet finne andre parkeringsmuligheter i byen, forteller de.

– Ålesund sentrums største fiende er Ålesund kommune! Se bare på kaoset som skapes når alle turistskipene kommer. Ålesund inviterer til stort selskap, og så har vi ikke plass til mer enn halvparten, sier Løndal. De viser til andre næringsdrivende i gata, hvor det er tannklinikk, legesenter der både eldre og bevegelseshemmede er avhengig av god tilgjengelighet, fiskebutikk, kjøttbutikk, for å nevne noen.

– Vi har vært her i flere tiår, og har alltid vært avhengig av at kundene kan stoppe bilen utenfor. Også de som benytter rullestol. Fjernes 100 parkeringsplasser, er det ikke liv laga å være i sentrum. Dette er den største gavepakken til Moa, sier Løndal.

De stusser også over regnestykket. Her skal kommunen få 1,8 mill.kr. Men det tar ikke lange tida før disse pengene er spist opp kontra hva næringsdrivende i sentrum bidrar med, og over år er det snakk om store summer, mener de.

Ønsker å bli hørt

– Ålesund kommune begynner i helt feil ende, med å fjerne gateparkeringa. Hadde de erstattet 2-timersparkeringa med 1-timeparkering, ville en doblet parkeringstilbudet, mener Løndal, som også gjerne hadde sett at drosjeholdeplassene ble frigjort til handlende. Begge lurer på hvorfor kommunen ikke tar seg en prat med dem som driver butikk. Hvorfor de ikke blir lyttet til og hørt.

Et stykke lenger bort i Keiser Wilhelms gate parkerer en bil. Ut kommer Jens Kjersem. I dag pensjonert bakermester. Han er klokkeklar i svaret.

– Galskap! Det må finnes mer smidige løsninger enn å fjerne gateparkeringsplassene, sier Kjersem. Han skal bare stå parkert noen minutter for å gå innom banken et ærend, før han skal kjøre videre.

Kunde: – Galskap! sier Jens Kjersem om å fjerne gateparkeringsplassene. Han benytter disse selv, nå som han skal et kjapt ærend før han kjører videre. Foto: Marius Simensen