Ordføreren understreker at hun ikke kjenner innholdet i rapporten som ble lagt frem fredag, der en ekstern ekspertgruppe anbefaler å flytte behandlingen av veldig for tidlig fødte barn til Trondheim.

Bakgrunn:

Noe nytt

Ekspertutvalget skriver blant annet med at avdelingen i Ålesund ikke oppfyller kriteriene for å kunne tilby behandling til barn født før uke 26.

– Det jeg vet fra tidligere undersøkelser, er at barneavdelinga i Ålesund har kunnet dokumentere at den er helt på høyde med tanke på nødvendig kvalitet, sier Aurdal.

– Hvis denne rapporten stiller spørsmålstegn ved kvaliteten, er det noe nytt.

Viktig med nærhet

I utgangspunktet mener hun dette har dreid seg en kamp om lokalisering, der St. Olavs har ønsket å ha tilbudet fordi de har ledig kapasitet, mens Ålesund har sett viktigheten av å ha et tilbud her.

– Når det er snakk om barn og familier, da er avstanden til Trondheim veldig lang. Spesielt med tanke på barnefar, familie og venner.

Vinje Aurdal vil be om å få en sak på dette på politisk nivå, og få en utredning der.

– Jeg har ikke tenkt til å sitte stille og se på at Ålesund blir ribba for viktige funksjoner uten at det er skikkelige grunner for det, sier hun.

Stortingspolitiker: – Vil gjøre mitt ytterste for at dette ikke skjer

Stortingspolitiker Elisabeth Røbekk Nørve (H) har lenge kjempet imot en flytting av neonatal avdeling.

– Fagmiljøet i Trondheim har kjempa for dette i alle år. Dette er noe jeg fremdeles vil gjøre mitt ytterste for at ikke skal skje, sier Nørve.

foto
Sårbare – For de små barna og familiene deres har det veldig stor betydning at de har tilbudet så nært hjem og familie som mulig, sier stortingspolitiker Elisabeth Røbekk Nørve (H). Foto: Staale Wattø

Hun har ikke rukket å lese rapporten ennå, men lover undersøke nærmere.

– Jeg kommer til å undersøke hva som er årsaken bak dette. De skal ha en himla vektig faglig grunn hvis dette skal være mulig. Det foreligger stortingsvedtak på at så lenge Ålesund sjukehus har kompetansen som skal til, så skal ikke dette røres, sier hun.