Breivik hevdet i retten onsdag at soningsregimet han er underlagt er så inhumant at han ville foretrukket dødsstraff. Han fortalte at han er nær ved å presses til selvmord og at han lider av kraftige isolasjonsskader.

– Selv de sterkeste mennesker vil miste livsgnisten etter hvert. Jeg tror ikke veldig mange mennesker ville klart å overleve så lenge som jeg har klart, sa Breivik, da han forklarte seg om sine soningsforhold under rettssaken i Skien fengsel onsdag.

Ikke tegn på skader

Fra vitnebordet beskrev den terrordømte 37-åringen hundrevis av tilfeller av det han kaller krenkende nakenransakelser, svært begrenset kontakt med andre mennesker, omfattende brev- og besøksbegrensninger og ingen mulighet for å skape meningsfylte menneskelige relasjoner.

Fagfolk tror imidlertid ikke på Breiviks forklaring om at soningsforholdene er i ferd med å dytte ham utfor stupet.

Psykiatrispesialist Randi Rosenqvist ved Ila fengsel uttalte i retten at hun ikke har sett noen tegn til verken suicidalitet eller isolasjonsskader hos 37-åringen. Rosenqvist har observert og samtalt med Breivik en rekke ganger og har skrevet flere risikovurderinger av ham.

Apati og meningstap

Breivik beskrev selv i retten hvordan han hadde fått isolasjonsskader under soningen, noe som gjorde ham apatisk og ga ham en følelse av meningsløshet.

På spørsmål fra statens advokat Marius Emberland om hvordan isolasjonsskader kunne arte seg, svarte Rosenqvist at det i Breiviks tilfelle trolig ville arte seg som apati og uvirksomhet, mens det hos andre vil kunne arte seg som psykose.

– Har han apati nå, spurte Emberland?

– Vel, han er jo her i hvert fall, svarte Rosenqvist tørt.

Farlig

Rosenqvist understreket at hun har forståelse for fengselets opplegg for Breivik og beskrev ham som en farlig mann som man ikke kan stole på. Hun mente det ikke er grunn til å feste lit til hans forklaring om at han i fremtiden bare vil kjempe med fredelige midler.

Hun mener også at Breivik vil kunne begå nye voldshandlinger dersom han ikke lenger får oppmerksomhet og opplever at han ikke ses på som en viktig person.

Hun sa samtidig at hun mente det er mulig å gjøre enkelte lempninger på isolasjonen, blant annet at han kunne få møte advokat og besøksvenn uten glassvegg.

– Uttrykk for kamp

Flere andre psykiatere og psykologer som har fulgt saken, mener også at Breivik verken fremstår som isolasjonsskadd eller suicidal.

– Breivik viser ingen symptomer på isolasjonsskader – ut fra hva som er mulig å se fra tilhørerbenken, sier psykologspesialist Pål Grøndahl, som følger saken i Skien fengsel, til NTB.

Han støttes av professor Ulrik Malt.

– Jeg ser ikke en suicidalitet i dette. Ikke i det hele tatt. Dette er mer uttrykk for en kamp, sier psykiatriprofessor Ulrik Malt til NTB.

Nasjonalsosialist

Med glattbarbert hodeskalle erklærte Breivik i retten at han nå er blitt nasjonalsosialist.

Dommer Helen Andenæs Sekulic varslet innledningsvis at hun ville gripe inn og stanse ham dersom han forsøkte å vri saken over til politisk propaganda. Dommeren valgte likevel å tillate at Breivik redegjorde for et nytt nasjonalsosialistisk parti han hadde stiftet i fengsel og partiets krav og kampsaker.

Freddy Lie, som mistet én datter og fikk en annen datter hardt skadd hjem fra Utøya, der Breivik drepte 69 mennesker, reagerte sterkt på dette.

– Jeg synes ikke det var riktig at han skulle få holde på sånn, sier Lie til NTB.

Rettsdagen ble avsluttet med at retten var på lukket befaring i Breiviks avdeling i Skien fengsel. En lignende befaring ble gjort på Ila mandag. (©NTB)