Det var den tidligere eieren av Parkgata 12, Condo Invest AS, som gikk til sivilt søksmål mot Aksla Parkering AS på grunn av tapene de mener de ble påført under anleggsarbeidet. Nå har Romsdal tingrett gitt dem medhold. Parkeringsselskapet må også betale saksomkostninger på 175.000 kroner.

Urimelige ulemper

Hotell ikke bra nok

Retten er enig i begge disse påstandene. Beboerne fikk tilbud om å bo på hotell i deler av anleggsperioden, men retten mener at hotellopphold er mest aktuelt som et akutt avbøtende tiltak - gjerne for å sikre nattero. I dette tilfellet er det støyen på dagtid og ettermiddagstid som har vært mest utfordrende, spesielt fordi flere av beboerne i Parkgata 12 var hjemmeværende. Tilbudet om hotell var også tidsbegrenset, og etter rettens mening var det det ikke tilstrekkelig for å bøte på ulempene med støy.

Gjør som flere enn 28.000 andre - lik smp.no på Facebook

Tiltak for seint

Aksla Parkering viste i retten til at det ble satt i verk flere andre tiltak som stillegående tunnelvifte, støysvake maskiner, innebygd ventilasjonsduk, montering av ei "gardin" i tunnelinnslaget og generelt forsiktig bruk av maskiner i dagsona. Men heller ikke dette var nok, mener retten, som også peker på at flere av disse tiltakene ble satt i verk lenge etter anleggsstart. Retten mener at Aksla Parkering allerede før anlegsstart burde ha sett at det forelå et behov for midlertidige oppholdssteder for folk som ble utsatt for støy og sørget for å ha erstatningsleiligheter tilgjengelig. Utgiftene til dette burde etter rettens mening også vært tatt med i budsjetteringen av parkeringsprosjektet.

Ingen gass

Saksøker har også ment at det har kommet støv, gass og lukt inn i leilighetene under anleggsarbeidene, men retten har ikke funnet bevis for at dette er plager som har oversteget tålegrensa.

Tapte inntekter

Retten var enige i at Condo Invest AS tapte leieinntekter som følge av støyplagene, mens Aksla Parkering hevdet at det ikke var en klar årsakssammenheng. Parkeringsselskapet mente at både marked, pris og dårlig annonsering også kunne være grunner til at leiligheter ikke fikk leietakere. Retten viser til at Condo Invest  fra begynnelsen av 90-tallet og helt fram til anleggsstart har hatt svært godt belegg for leilighetene i Parkgata 12. Husleiene er også rimelige. Retten legger vekt på forklaringen til Condos daglige leder som sa at anleggsarbeidene var grunnen til at flere trakk seg som mulige leietakere.

Flyttet til Romsdal

Saken skulle opprinnelig gå i Sunnmøre tingrett, men Condos advokat Dagfinn Tynes, sa til Sunnmørsposten i april at de ønsket å flytte den til en annen rett. Bakgrunnen var at Sunnmøre tingrett til høsten skal flytte inn i nye lokaler på Skansekaia som eies av Skansekaia Utvikling AS der Gunnar Haagensen er styreleder. Den samme Haagensen er også daglig leder i Aksla Parkering AS.

Les flere nyheter her