Onsdag inviterte Turistforeningen tradisjonen tro landets 8.-klassinger ut på tur.

Sulafjellet og Melshornet

For Ålesund, Sula og Giske ble det tur på Sulafjellet for omlag 750 ungdommer og lærere. De gikk opp fra Mauseidvågen, forbi Rollonhytta og videre til det 552 meter høge Svanshornet, før de gikk nedover til Langevåg stadion.

Åttendeklassingene i Hareid, Ulstein og Herøy fikk oppleve det 668 meter høge Melshornet på Hareidlandet.

– Dette har gått strålende. Det var litt kaldt undervegs, men elevene har vært positive og koser seg ute, forteller lærer Hany Suleiman fra Skarbøvik ungdomsskole. Derfra var 70 elever og fire lærere med på tur. Suleiman er kontaktlærer for 8a, og underviser blant annet i gymnastikk.

Gjør som flere enn 26.000 andre - lik smp.no på Facebook

Variabel kondisjon

– Kondisjonsmessig er det veldig variabelt. Det er veldig bra at elevene får seg en slik tur, mener Suleiman. Han roser opplegget den lokale turistforeningen står for.

På Sulafjellet var det lokale frivillige fra foreningen som bemannet sjekkpunktene langs ruta.

– En veldig fin dag og en flott tur. Jeg er ikke sliten, men det var litt kaldt. Noen plasser gikk vi i snø, forteller Helene Veibust i klasse 8c på Blindheim ungdomsskole.

– Vi gikk ikke alltid sammen med lærere, noe som både er positivt og negativt. Men vi fant vegen ned på egenhånd, forteller Markus Rotnes Aasen fra 8a på Blindheim.

De er begge vant til å gå i fjellet og har vært på Sula flere ganger før. Oppe på Svanshornet fikk de unge turgåerne en fantastisk utsikt.

Naturopplevelser og fellesskap

– Jeg hørte nettopp om en mulig forstuet fot på veg ned fra fjellet, men ellers har dette gått veldig bra. Meldingene fra Melshornet tyder også på fin stemning, på tross av at det har vært litt kaldt og kjølig, sier Linda Flem, daglig leder i Ålesund-Sunnmøre turistforening.

Hensikten med den nasjonale og årlige oppturen er å gi landets 8.-klassinger en dag med friluftsliv og fysisk aktivitet.

– Ikke alle ungdommer har vært særlig på fjellet før, så jeg tror dette er en viktig jobb å gjøre, sier Flem.

I tiilegg til selve naturopplevelsen, så er det å gjøre noe slikt i fellesskap også bra, mener Flem, som selv var med på Sula-arrangementet.

Hun retter en stor takk til alle de frivillige som stiller opp, deriblant Hjørungavåg turlag som bisto arrangementet på Hareidlandet.

Les flere nyheter her

foto
Markus Rotnes Aasen og Helene Veibust fra Blindheim ungdomsskole, vel nede fra Sulafjellet, der de har vært flere ganger før. Foto: Gro Bjøralt
foto
Utsikten fra Svanshornet på en opptur tidlig i mai. Foto: Gro Bjøralt
foto
Klasse 8a fra Skarbøvika klare til avmarsj, på en litt annerledes skoledag. Foto: Hany Suleiman