I mai vedtok Ålesund formannskap å si ja til å ta imot 90 flyktninger i år, og 80 i 2016. Staten ønsket at kommunen skulle ta imot mer, 142 i år, og 118 i 2016.

Siden dette har flyktningkrisen eskalert. Bør Ålesund ta imot enda flere flyktninger? spør vi sju ordførerkandidater.

SV ja

– Ja, Ålesund bør ta imot flere flyktninger. Kommunen må stille opp. Skal det være en nasjonal dugnad, så må alle ta sin andel, mener SVs ordførerkandidat Anders Lindbeck.

Han mener kommunene bør følge anmodningen fra staten. I Ålesund formannskap var SV det eneste partiet som ønsket å ta imot så mange flykninger som kommunen ble bedt om. Han minner også om at Norge kunne ta imot 10.000 flykninger, men at mange parti forhandlet antallet ned, slik at Stortinget vedtok 8.000.

Lindbeck mener at slik flyktningsituasjonen har utviklet seg, så bør antallet tas opp til ny vurdering både nasjonalt og lokalt.

Les også: Siem Pilot: Glad for barnegråt For nordmennene på Siem Pilot var barnegråt på dekk et håpets tegn for framtida.

– Etter min mening så kommer dette fullt og helt an på om det følger midler med fra Oslo, for det er Regjeringen som legger føringene for flyktningpolitikken, sier Hans Kjetil Knutsen, ordførerkandidat for Ålesundslista.

– For meg er dette et spørsmål om midler fra regjeringen, slik at det ikke går på bekostning av andre kommunale oppgaver, sier Knutsen og viser til kommunens skrale økonomiske situasjon.

Gradvis

– Ja, vi bør i alle fall ikke ta imot under 90. Men vi må også høre hva tjenestene våre kan klare. Men, ja, vi bør klare å øke antallet ytterligere, sier Tore Johan Øvstebø, ordførerkandidat for KrF.

Han ser for seg å øke antallet suksessivt, siden han ser ingen ting som tyder på at krisen er kortvarig. Han ser for seg at antallet bør økes, fra 90 i år, 100 neste år, 110 i 2017 og til 120 flyktninger i 2018.

Ap ja

– Ja, jeg tror vi bør ta imot flere flyktninger, sier Aps ordførerkandidat Eva Vinje Aurdal.

– Det vi har erfart, siden da vi pruta på antall, er at vi står overfor en så alvorlig situasjon vi ikke har hatt siden 2. verdenskrig. Da bør Ålesund ta imot flere flyktninger utover det som tidligere er bestemt, sier hun.

Antall er vanskelig å anslå, men hun tror det vil komme nye, statlige forespørsler om å øke antallet, og regner med at det og vil bli stilt til disposisjon statlige midler.

– Det er klart vi skal stå til disposisjon i den situasjonen som er, sier hun.

Nok

– Vi strekte oss til å ta imot 90, istedenfor 60 som vi tidligere har tatt imot, fordi vi nå klarte å få tak i ekstraboliger. Jeg tror antallet 90 er et riktig antall å ta imot, sier Øystein Tvedt som er Høyres ordførerkandidat.

– Selv om det følger statlige midler til å ta imot flyktninger, må vi ha boliger å tilby, og der er Ålesund i en vanskelig situasjon. Det så vi sist det ble lyst ut kommunale boliger for vanskeligstilte, da det var åtte søkere for hver bolig, sier Tvedt.

Nei

– Nei, Ålesund bør ikke ta imot flere flyktninger, sier Geir Stenseth er FrPs ordførerkandidat. Vi vil heller hjelpe i nærområdet. Det viser seg at kun 40-60 prosent av FNs kostnader er dekket. Norge er største bidragsyter til Syria og nummer to i å ta imot flyktninger i forhold til folketall. Vi må bruke hjernen foran hjertet! Det er så dyrt å ta inn flyktninger til Norge. Det det koster å hjelpe en flyktning her hjemme, kan du hjelpe 25-30 for i nærområdet. Norge er ett av verdens rikeste land, men også dyreste land, sier Stenseth.

Flere

– Ja, selvfølgelig må vi ta imot flere flyktninger. Vi er nødt til det, sier Kirsti Dale, ordførerkandidat for Venstre.

– Stort engasjement for å hjelpe gjør det og enklere å bosette flyktninger i utleieleiligheter og hybler, tror hun.

Å ta imot 50 til, utover de 90 som er bestemt at Ålesund skal ta imot i år, mener hun er mulig.

– Men det må følge statlige penger med for å gi hjelp og for å ansette flere på flyktningkontoret i kommunen, mener hun. Flere politikere påpeker og at statistikk viser at Ålesund utmerker med å få integrert flyktninger og få dem ut i arbeid.

<strong>ØKNING:</strong> SVs ordførerkandidat Anders Lindbeck er tydelig på at Ålesund bør ta imot flere flyktninger, men også AP og Venstre stiller seg bak en økning. KrF vil ha en gradvis økning utover i valgperioden.
<strong>PENGER:</strong> Midler fra regjeringen avgjør om Ålesundslista og Hans Kjetil Knutsen vil ta imot flere.
Tore Johan Øvstebø (KrF).
<strong>Hjernen:</strong> – Vi må bruke hjernen foran hjertet, sier Frps ordførerkandidat Geir Stenseth og sier nei til å ta imot ytterligere flyktninger utover de 90 som vedtatt i mai. Også Høyre mener 90 er nok.
Eva Vinje Aurdal (Ap) Foto: Staale Wattø
Øyvind Tvedt (H).