Det sier tre tillitsvalgte ved Optimar på Valderøya. Kjell-Tore Haalen, NITO, Elisabeth Marie Vik fra FLT, og Roy Uggedal, Fellesforbundet, avdeling Valderøya, har google det de kan om sine nye, tyske eiere i en time før Sunnmørsposten får dem i tale.

– Positivt at de tenker langsiktig. Det er betryggende for oss, sier de tre. Torsdag morgen klokka 08:00 blir de ansatte informert om sine nye eiere.

13.800 ansatte

I 2016 hadde selskapet med 13.800 ansatte og en omsetning på 3,6 milliarder euro.

Medregnet Optimar består Haniel nå av seks selvstendige forretningsenheter som har markedsledende posisjoner innenfor sine områder. Optimar med sine automatiserte fiskehåndteringssystemer er den minste.

Totalt har Optimar 368 ansatte på Valderøya (180), Stranda (35), Stette (35), Seattle (35) , Spania (53) og Romania (30).

Ansatte tryggere

– Vi føler oss mer trygg nå. De nye eierne har en mer langsiktig plan enn Credo Partners som hadde en tidshorisont på 3–5 år, påpeker Uggedal.

De tre forteller at de ansatte hele tiden har vært informert om prosessen fram mot salg.

Credo Partners kom inn med 50,1 prosent på eiersiden i 2012.

Selger seg ut

– Når de nå selger seg ut har de fulgt planene sine, sier Uggedal.

foto
BUSINESS AS USUAL Nøkkelpersonene i Optimar fortsetter som vanlig. – Vi trenger den størrelsen og tyngden som Haniel kan gi oss i et globalt marked, sier Asbjørn Solevågseide. Foto: Marius Simensen

Blant sentrale eiere i Optimar som får en velfylt bankkonto etter salget er Asbjørn Solevågseide, Peder Stette og Frode Kjølås.

De tre kommer til å sitte igjen med en symbolsk eierandel i det nye selskapet, opplyser Solevågseide.

Fra 70 mill. til 1,1 mrd. kroner

Sammen med andre nøkkelpersoner plukket sistnevnte opp Optimar på Valderøya etter konkursen i 2003.

Da hadde de 70 ansatte og en omsetning på 70 millioner kroner. Siden har de bygd stein på stein.

I 2012 kom Credo Partners inn. Optimar nådde en omsetning på 300 millioner kroner og med et resultat på 30 millioner kroner.

I 2016 hadde de en omsetning på rundt 650 millioner kroner og i 2017 ligger Optimar an til å få en omsetning på 1,1 milliard kroner.

Det handler om folk

– For meg handler dette om folk, sier senior partner Pål Brynsrud i Credo Partners og nevner adm.dir. Håvard Sætre og ikke minst Asbjørn Solevågseide, Peder Stette og Frank Kjølås som har bygget disse selskapene.

Konsernsjef Stephan Gemkow forteller til Sunnmørsposten at Haniel alltid har operert innenfor ulike områder.

– Optimar passer Haniel sine verdier og strategier. En megatrend er verdens økende befolkning og behov for proteiner der fisk er den mest verdifulle proteinkilden. Vi så Optimar som et selskap som kan lede oss inn i en langsiktig strategi på dette området. Vi kikket nærmere på selskapet og fant dem veldig suksessfulle. Dette er folk vi ønsker å bli assosiert med og som vi kan stole på for å ta selskapet til et nytt nivå, sier Gemkow.