– Det ville være en fin gest av Ålesund kommune, som viser eierne av gjenreisings- bebyggelsen at man setter pris på det arbeidet de legger ned, sier Nils Anker.

I et leserinnlegg i mandagens Sunnmørsposten tar han til orde for å frita verneverdig bebyggelse for eiendomsskatt.

Følg smp.no på Facebook

200-300 bygninger

Innbyggerne i Ålesund står foran en økning i skattene for å avhjelpe den vanskelige økonomiske situasjonen i kommunen. Det mener Anker at eierne av jugendhus og annen verneverdig bebyggelse ikke bør delta i.

– Det kan man selvsagt si. Men all den tid det verken finnes skattefritak eller særlig gode tilskuddsordninger på antikvarisk grunnlag, synes jeg et slikt fritak ville være et fint virkemiddel for å holde denne bebyggelsen ved like. Huseierne legger ned et betydelig arbeid, sier Anker.

– Hvor mange bygninger er det snakk om?

– Det eksakte tallet har jeg ikke, men jeg kan tenke meg det ville dreie seg om et sted mellom 200 og 300, sier Anker, som mener det betyr et beskjedent inntektsbortfall for kommunen.

Siste arbeidsuke

Anker mener at med dagens støtteordninger er det de fredede byggene som tar de største pengepottene.

– Ålesund er vel så avhengig av resten av gjenreisingsbebyggelsen for å bevare sitt ry som jugendby, mener han.

Formelt har Nils Anker sin siste arbeidsdag som direktør for Jugendstilsenteret og KUBE i slutten av juli. Men med ferien for døren, blir neste uke hans siste i sjefsstolen på det nasjonale kompetansesenteret.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

– Bekymret

Han sier at det ikke er Jugendstilsenterets oppgave å være «vaktbikkje» og passe på hvordan bygningene tas vare på. De er en rådgivingsinstans på nasjonalt nivå, understreker han.

Han mener at selv om det finnes kompetanse i byen, er saksbehandlingstiden alt for lang.

– Jeg registrerer også at Ålesund lot være å søke om midler til å ansette en byantikvar. Molde og Kristiansund, derimot, går sammen om en slik søknad. Det bekymrer meg, sier Anker.

Les leserinnlegget i mandagens papirutgave av Sunnmørsposten - eller som Eavis her