– Årets festival er mer allsidig enn tidligere, og har filmer fra mange land å tilby barn, studenter, pensjonister og andre filminteresserte.

Det sier Besnik Zogaj, som for femte gang er klar for å vise ålesundere i alle aldre kortfilm- og dokumentarfilm av filmskapere fra inn- og utland. Torsdag kveld åpnes filmfestivalen av kultursjef Oskar Skulstad, og fra da av vises det film til og med lørdag.

Film for alle

– Auditoriet i Sunnmørsposten blir hovedarena for filmfestivalen. Bare her skal det vises tretti forskjellige filmer i løpet av de tre festivaldagene. I tillegg skal omtrent like mange filmer vises andre steder i byen. Alle filmene er av høy kvalitet, og flere har mottatt priser fra andre festivaler, forteller Besnik Zogaj som kan friste med filmer både fra Spania, Frankrike, Mexico, USA, Bulgaria, Kosovo, England og Norge.

For å gjøre filmfestivalen mer synlig for byens befolkning, blir det filmvisning på en husfasade i sentrum i samarbeid med Aggregat Atelierfellesskap. For barn blir det egen filmfestival i fellesarealet i Ålesund storsenter på lørdag, og for pensjonistene blir det filmvisning på dagtid dagen før.

– Nytt i år er at vi kan tilby «Weniff-student» – et eget program i skoletida fredag der studenter får se utvalgte dokumentar- og kortfilmer, sier festivalsjefen som legger til at ungdommer ikke trenger vente til fredag for å la filminteressen blomstre.

Unge filmskapere

Allerede mandag tjuvstartet filmfestivalen med Kinolab for skoleelever. I lokalene til Fellesverket Dragen inviteres ungdom til gratis workshop etter skoletid i festivaluka. Under ledelse av filmskaperen Ekrem Xani skal ungdommene lære seg å lage film, som skal vises på festivalens siste dag.

– Til nå har 10-12 ungdommer meldt seg på, men jeg håper det blir flere, forteller Zogaj, som legger til at tanken bak Weniff-festivalen er at folk ikke bare skal sitte i mørket og se på film.

– Jeg ønsker at folk kommer sammen for å være sosiale, og håper at filminteresserte fra forskjellige kulturer kan lære av hverandre ved å se film fra hele verden.

Jan Erik Madsen skal være med i juryen som skal stemme fram festivalens beste film. Han har to ganger spilt rolla som Kong Olav Haraldsson i Giskespelet. Arkiv. Foto: Nils Harald Ånstad