Kommunal- og distriktsdepartementet foreslår å pålegge statssekretærer og politiske rådgivere å registrere verv og økonomiske interesser i et register som er tilgjengelig for alle, skriver departementet i en pressemelding.

– Åpenhet er viktig for tilliten til politikere og forvaltningen. Jeg mener derfor at vi skal være åpne om statssekretærers og politiske rådgiveres verv og økonomiske interesser, slik at allmennheten kan gjøre seg kjent med hvilke bindinger de har, og mulige interessekonflikter, sier kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Fire habilitetssaker i sommer

Bakteppet er de fire habilitetssakene i regjeringen denne sommeren. I forrige uke ble det kjent at utenriksminister Anniken Huitfeldts (Ap) ektemann har kjøpt aksjer i blant annet Kongsberg Gruppen og lakseselskaper mens hun har sittet som statsråd.

Tidligere i sommer måtte Ola Borten Moe (Sp) gå av som statsråd da det ble kjent at han har vært inhabil og kjøpt aksjer. Også Tonje Brenna (Ap) og Anette Trettebergstuen (Ap) har beklaget brudd på habilitetsreglene, og sistnevnte gikk av som statsråd som følge av saken.

I tråd med korrupsjonsrådene

Fra før har både stortings- og regjeringsmedlemmer plikt til å registrere verv og økonomiske interesser. Gjelsvik mener det er uheldig at dette ikke omfatter statssekretærer og politiske rådgivere i dag, og har sendt forslag om dette på høring.

Endringen vil være i tråd med det Europarådets antikorrupsjonsorgan (Greco) har anbefalt i Norge. Det er kun denne endringen som omtales i høringsnotatet, men Gjelsvik sier at det også jobbes med andre anbefalinger fra Greco.