For rundt fire måneder siden skal en innsatt ha forsøkt å ta livet sitt på en fengselscelle i Ålesund fengsel. Ifølge VG gikk ikke fengselsbetjentene som oppdaget hendelsen inn på cella for å hjelpe. Etter åtte minutter ankom politiet, og det var de som gikk inn på cella og satte i gang livreddende førstehjelp. Ambulanse skal også ha kommet for å bistå.

Nå er fengselsbetjentene under etterforskning, de er mistenkt for brudd på plikten til å hjelpe. Det er Trøndelag politidistrikt som står for etterforskningen. Årsaken er at Møre og Romsdal politidistrikt er inhabile på grunn av sterke bånd til Ålesund fengsel.

– Av hensyn til lovpålagt taushetsplikt og til den pågående etterforskningen kan vi ikke gi noen ytterligere kommentarer nå, skriver fengselsleder Frode M. Johansen i en e-post til VG.

Han opplyser at fengselet har skrevet en rapport om hendelsen, som er sendt til Kriminalomsorgsdirektoratet.

– Denne prosessen er fortsatt pågående, skriver Johansen til VG.

Han legger til at fengselet tar saken på største alvor.

Ble vurdert til å ikke være suicidal

Ifølge VG hadde mannen vært innlagt på psykiatrisk avdeling kort tid før hendelsen. Der hadde han vært innlagt fordi han var suicidal. Ifølge Ålesund fengsels kartlegging av om den innsatte var suicidal står det at han hadde forsøkt å ta livet sitt sju-åtte ganger allerede da.

Mannen ble skrevet ut og sendt tilbake til fengselet kort tid før hendelsen. Da var han vurdert av lege til å ikke være suicidal. Dette har gjort at Statsforvalteren har åpnet tilsyn med Ålesund sjukehus, skriver VG.

– Fra et mellommenneskelig synspunkt er det vanskelig å forstå at man ikke iler til og bistår, sier den innsattes advokat, John Marius Dybvik, til VG.

Advokaten mener at den innsatte tilhører en gruppe som ofte blir kasteballer mellom fengselsvesenet og psykiatrien.

– Den gruppen er ofte for syk til å sitte i vanlig celle. De blir istedenfor kjørt til psykiatrisk akuttmottak, men der blir de vurdert til ikke å være syke nok. Dermed sendes de tilbake til ordinært fengsel, sier Dybvik.