Hareide hadde tatt turen til Ålesund fredag for å kaste glans over valgkampåpningen til KrF i Møre og Romsdal.

Menneskeverd var et stikkord som gikk igjen da KrF luftet noe av denne politikken.

Hareide trekker for eksempel fram saka om tvillingabort. KrF og Sp sitt forslag om å endre abortloven slik at det presiseres at fosterreduksjon, der man beholder en tvilling og fjerner det andre ved abort, ikke tillates.

foto
Valgkickoff for KrF i Møre og Romsdal. F.v. Simon Molvær Grimstad, Steinar Reiten, Knut Arild Hareide, Randi Walderhaug Frisvoll Foto: Morten Hjertø

De fikk ikke støtte fra de andre partiene.

– Da tror jeg det var langt flere som var enige med oss enn de som stemmer på KrF, sier Hareide.

Flere lærere

I Korsatunnelen holdt Hareide appell, og da trakk han fram både kontantstøtten og KrF sitt løfte om en lærernorm:

Fengsel og formueskatt

Steinar Reiten, førstekandidat for KrF Møre og Romsdal, trakk fram behovet for nytt fengsel i Ålesund som en viktig kampsak.

I juni besøkte Sunnmøre regionråd fengselet, og det gjorde inntrykk som har fulgt ham gjennom sommeren, sier han.

foto
Steinar Reiten på valgkampåpning i Korsatunnelen. Her var det også sang og salmer. Foto: Morten Hjertø

– Det er uverdige forhold for innsatte og ansatte. De skal sjølsagt sone en dom, men de som sitter der er medmennesker som skal rehabiliteres. Forholda i dag tror jeg gjør at mange  bygger opp sinne og frustrasjon, sier han.

– I dag leier Norge fengselsplasser i Nederland. Disse pengene bør i stedet brukes i Norge, og da må soningssenteret på Digernes høyt opp.

I tillegg tror Reiten at næringspolitikk blir et avgjørende tema i Møre og Romsdal - og her vil KrF ha lavere skatter på bedriftene.

Døra til Ap på gløtt

Å sitte i regjering med Frp er utelukket for KrF. Andre vegen utelukker de imidlertid ikke helt samarbeid med Arbeiderpartiet, som Hareide sa fungerer godt i Ålesund.

– Vi ønsker helst en høyre-sentrum-regjering, men først må velgerne si sitt, sier han.

Reiten har tidligere advart sterkt mot regjering med Ap.

– Jeg tror ikke det er så klokt, for det er store ideologiske forskjeller, sier Reiten, som påpeker at det ikke bare er KrF som har dører på gløtt.

– Ap har jo hatt mange dører på gløtt, men nå er Støre i ferd med å slamre igjen alle dører som er. Nå utelukker han samarbeid med Rødt, Miljøpartiet De Grønne og Venstre, og er svært usikker på om han vil ha med seg KrF. Det er et sjansespill, når du ser at Ap stuper på meiningsmålingene, sier Reiten.