For fjerde år på rad legger Sunnmørsposten fram sitt redaksjonelle regnskap. Dette regnskapet skal gi innblikk i hvordan redaksjonen arbeider, hva vi legger vekt på og hvordan vi utfører samfunnsoppdraget vårt. Vi ønsker å være åpne, og utvikle avisa i samspill med våre lesere.

Sunnmørsposten skal bidra til positiv utvikling av landsdelen, gjennom grundig, undersøkende journalistikk. Vi skal avdekke kritikkverdige forhold, verne personer og grupper mot forsømmelse og overgrep og legge forholdene til rette for de åpne, konstruktive debattene.

Bli med på nettmøte med Sunnmørsposten-redaktør Hanna Relling Berg onsdag kl. 12-14

Verdiskaping

Vi skal speile det som foregår i denne regionen, ved å få fram både det som er positivt og det som bør rettes på. Et konkret eksempel:

Nordvestlandet er en sterk eksportregion. Den maritime klyngen på Nordvestlandet er globalt ledende på offshoreservice, og står for en stor del av den nasjonale verdiskapingen. Dette er ei næring som skaper mange arbeidsplasser, og som har stor betydning både for enkeltpersoner og kommuner. Næringslivsstoff har derfor en sentral plass i Sunnmørsposten, og folk skal få kjennskap til de positive muligheter som finnes her.

Miljøgifter

Men det er også viktig å få fram det som ligger under overflata. Vi har over flere år skrevet om de store mengdene av miljøgifter som er påvist på sjøbunnen utenfor skipsverftene på Sunnmøre. Leserne trenger å vite hvordan de skal forholde seg til dette. For eksempel at kvinner i fruktbar alder ikke bør spise torsk fra ytre del av Ellingsøyfjorden, eller innmat fra krabbe. Hvem som har det juridiske ansvaret for at sjøen er forurenset er uklart, men uansett må det ryddes opp. Alle lokalsamfunn har behov for ei avis som passer på.

Vår nettredaksjon laget i høst en interaktiv grafikk hvor folk kunne klikke seg inn på de forskjellige havnene på Nordvestlandet, og få detaljert oversikt over miljøgiftene. Dette er et eksempel på hvordan nye digitale verktøy kan gjøre journalistikken enda bedre. Datastøtta journalistikk er et prosjekt som blir prioritert høyt i redaksjonen i 2013. Vi samarbeider med andre medie- og teknologibedrifter for å utvikle nye digitale løsninger.

Konsekvenser

Mange kommuner sliter med å få budsjettene sine til å henge sammen, og politikerne må ta vanskelige beslutninger. Avisa skal informere innbyggerne om hvilke saker som skal avgjøres, hvilke alternativer som finnes, og hva som blir konsekvensene av politikernes vedtak. I år har vi blant annet vært tett på budsjettprosessen i Ålesund, og fulgt politikernes utfordringer med å spare penger i Stranda og mange andre kommuner.

Bli med på nettmøte med Sunnmørsposten-redaktør Hanna Relling Berg onsdag kl. 12-14

Grenseland

Vi hadde omfattende dekning av åpningen av Kvivsvegen, den nye snarveien mellom Sunnmøre og Nordfjord. Reportasjeserier, prøvekjøring av strekningen med webkamera og direktesending på smptv selve åpningsdagen. I ettertid har vi lagt vekt på å få fram konsekvensene av sambandet, for eksempel i forhold til nye arbeidsmuligheter, sjukehusstruktur og boligmarked på tvers av fylkesgrensene.

Sunnmørsposten er det største mediehuset mellom Bergen og Trondheim, og har til sammen over 100.000 daglige lesere på nett og papir.

Oppdraget vårt kan godt oppsummeres på denne måten:

Vi dekker sakene som interesserer deg. De store sakene. De små sakene. De morsomme og rare, de alvorlige og triste. Sunnmørsposten speiler det som skjer i vår region. For oss er din historie viktig.