Riise og kona Louise Angelica er nå på plass i Rådhussalen for å motta gaven fra kommunen, et kunstverk.

Riise takket hjertelig for kunstverket han fikk overrakt av ordfører Aurdal, og holdt en tale som rørte kona til tårer.

- Tusen hjertelig takk. Jeg har blitt tatt imot fantastisk etter at jeg kom tilbake. Folk hilser når jeg er ute og trener, de stopper for å prate. Å komme tilbake til Ålesund er som å komme hjem, sa Riise under utdelingen av kunstverket.

-  Ålesund er stolte av deg. Vi har lyst til å vise at vi setter pris på deg, repliserte ordføreren til Riise.

Ønsket tilbake

Leon Aurdal, som sitter i styret for Norges Fotballforbund hilste fra fotballpresidenten og fra landslagssjef Lars Lagerback.

- Det er alltid plass om du vil komme tilbake om du blir lei av skiidrett, sa Aurdal på vegne av landslaget.

Rørt

En rørt Arne Aambakk, mangeårig styreleder i AaFK, roste Riise.

- Jeg vet hvor mye du har kjempet. Jeg var så heldig å komme til Monaco og se hvordan du hadde det. Du viste oss rundt i byen. Jeg tror ikke at alle her vet hva du står for, jeg er veldig stolt, sier Aambakk.

- Det bidraget som John Arne stod for, 20 millioner kroner, gjorde at vi kunne jobbe langsiktig og jobbe med de tingene som var viktig for å utvikle oss. Dette betydde enormt mye. Lykke til med ski på beina, fortsatte Aambakk.

Ikke anledning

Ordfører Eva Vinje Aurdal forteller til Sunnmørsposten at kommunen til nå ikke har hatt anledning til å hedre John Arne Riise med et «seremonielt og synlig uttrykk» gjennom kommunens ordinære priser og hederspriser. Dette til tross for at han er spilleren med flest A-landskamper for Norge.

- Vi har ikke en egen pris eller lignende til dem som gjør seg gjeldende internasjonalt og fungerer som gode ambassadører for Ålesund, sier hun.

Anstrengt

John Arne Riise har i perioder hatt et anstrengt forhold til Ålesund og Sunnmøre. Da han gav seg på landslaget i 2013 karakteriserte han seg selv som nordmøring. Aurdal sier at denne forhistorien ikke har noe å si for hvorfor Ålesund kommune nå velger å hedre den tidligere fotballspilleren.

- Anledningen for å gi John Arne Riise denne hederen nå handler om at han nylig har avsluttet karrieren som fotballspiller på toppnivå, sier ordføreren.

Flere

Hun forteller at det er flere ålesundere som har markert seg internasjonalt som kan vente seg tilsvarende heder.

- Vi har flere navn på blokka og kommer til å hedre flere gode Ålesund-ambassadører i tida framover, sier Aurdal, som foreløpig ikke vil avsløre flere navn.