Ålesunderen Frank Hotvedt har seilt inn i Brosundet med trebåten «Strandholm» for helga sammen med en kompisgjeng når Sunnmørsposten møter ham.

– Jeg liker trebåter, da. Det er sjel i dem. De er levende.

Røverhistorier

Når man har en gammel trebåt som denne, går det gjerne mange røverhistorier rundt den, forteller Frank. Ryktene skal ha det til at trebåten har vært følgebåt for Ragnar Thorseth og kjørt gjennom Nordvestpassasjen.

– Det går mye rykter. Jeg har hatt mange eldre karer om bord som forteller om minner fra sin tid om bord på båten. Det er jo litt morsomt, men jeg vet ikke helt om alt stemmer. Det ligger uten tvil mye historie i en sånn båt.

Solgte trebåten

– Jeg solgte faktisk denne båten til en venn. Men nå har jeg henta den igjen. Jeg måtte bare ha den tilbake. Men det var greit å slippe å passe på den en vinter.

– For det er mye vedlikehold med trebåt?

– Nei, ja, jo … Med trebåt er det ikke jobb, det er bare kos. Det mange gjør feil når de kjøper båter som dette, er at de skal begynne å restaurere. Det er så mye jobb at du ikke rekker å bruke den. Vi bare bruker den, også fikser vi på den når det trengs. Vi tar litt dugnader her og der. Men det ender som oftest opp på indre havn her, der vi tenker at vi skal begynne å pusse litt, også blir det et par øl og vi stikker til byen i stedet. Så det går sent fremover, men det blir, sier Frank og ler.

Badestamp på dekk

– Vi skal rydde på taket og lage plass til en grill. Og så skal jeg ha badestamp fremme på dekk.

Forståsegpåere

Båten er 15 meter lang, ble bygd på 30-tallet og får mye oppmerksomhet hvor enn den ligger.

– Hvilke råd har du til andre som vil kjøpe seg trebåt?

– Det er bare å kjøpe. Ikke hør på alle forståsegpåerne. Vi henta denne for to år siden, og har brukt den så å si hver helg, kosa oss og hatt det moro. Hver gang vi ligger til kai kommer det folk bort og påpeker hvor mye arbeid det er med en trebåt, men i år har vi ikke lagt inn noe arbeid. Litt pussing må man regne med. Båten funker og teknisk er den i god stand.

Båten ble hentet på Averøya for to år siden, og siden har den gått flere turer – blant annet til Bergen to ganger.

– Å dra over Stad med denne var morsomt, sier Frank og ler.

– Også får man trebåter billig også. Mange blir gitt bort gratis fordi det koster så mye å destruere dem. Men båten kan brukes lenge før den må det. Og om du blir lei, er det alltids noen som vil ta over. Folk bekymrer seg for alt mulig.

Karakteristisk lukt

– Det eneste er at det lukter sterkt i en trebåt, og det trekker inn i klærne. Så jeg ville ikke anbefale å bo i en. Men for turer og slikt er det bare kos.

Frank har hatt flere båter tidligere. På det meste har han hatt tre båter. Men «Strandholm» er favoritten.

– Den er passelig i størrelsen og enkel å bruke.

Båten blir gjerne brukt på helgeturer til byen i godt lag.

– Når det har vært konsert i byen har vi kommet hit med båten og overnattet. Vi har vært 20 stykker i båten på det meste, sier han og ler.

Et år feiret han også jul i båten.

– Det blir noen turer i sommer også.

– Noe spesielt sted?

– Nei. Tar det som det kommer.

Vurderer du å skaffe deg trebåt, mener Frank du gjør best i å ikke lytte til forståsegpåere som mener det er for mye vedlikeholdsarbeid med en trebåt. Selv synes han det går helt fint. Foto: Maria Finnøy Fagervoll
Fredrik inne på messa. Foto: Maria Finnøy Fagervoll
Frank på dekk med kompisene Svenn-Vegar Reistad og Ole Thomas Lien og Fredrik Breivik. Foto: Maria Finnøy Fagervoll