Det kommer frem i Medietilsynets ferske undersøkelse  «Barn og medier 2016».

Flere enn tidligere

I undersøkelse kom det fram at ni prosent av barn og unge mellom 13 og 16 år har sendt nakenbilder av seg selv det siste året. Dette er mer enn tidligere.

– Særlig 15-16-åringene drar opp snittet. Det er tydelig at de eksperimenterer og deler private bilder av seg selv med kjæresten eller en jente- eller guttevenn, sier Thomas Haugan-Hepsø, seniorrådgiver i Medietilsynet.

– Dette bygger på tillitsforhold. Utfordringen er de tilfellene der bildene havner på avveie eller blir misbruk, sier Haugan-Hepsø.

Han tror økningen skyles at man har flere plattformer hvor personlige ting deles - særlig Snapchat er en slik plattform.

Presses til å ta nakenbilder

Han mener det er viktig at en ikke bare skal tenke negativt om det.

En tredjedel av jentene som har sendt nakenbilder, oppgir at de følte seg presset til det.

– Her er utvalget litt lite. Men vi ser en tendens til at noen jenter føler seg presset, sier Haugan-Hepsø.

Jenter er også mer utsatt enn gutter for å få uønskede seksuelle kommentarer på nett. 28 prosent av jentene, mot 13 prosent av guttene, har opplevd dette.

foto

Økning i nettmobbing

Undersøkelsen viser også at sju prosent oppgir at de har vært utsatt for nettmobbing på ukentlig eller månedlig basis, noe som også er en økning fra tidligere.

Samtidig er ikke alle resultatene nedslående. Undersøkelsen viser også at skolen er mer på banen enn før med opplæring i nettvett. Det er også nærmere 10 prosent flere barn som har fortalt det til noen hvis de opplever noe negativt på nettet.

Disse sosiale mediene bruker barn og ungdom

Du har kanskje oversikt over om barnet ditt blir mobbet. Men har du oversikt over om barnet ditt mobber andre?