En mann i 30-åra er i Sunnmøre tingrett dømt for å ha samleie med ei psykisk utviklingshemma kvinne. Tingretten mener han utnytta utviklingshemminga til kvinna ved å ha sex med ho.

Han er i tillegg dømt for å forsøkt å slå kona si med en kost, for et tilfelle av fyllekjøring og for å ha kjørt bil uten førerkort.

I fjor sommer kom den psykisk utviklingshemma kvinna for sent til bussen hjem. Da gikk hun inn i en kiosk. Der kom hun i kontakt med en mann i 30-åra, som nå er dømt.

Erkjente samleie

Mannen tok med seg kvinna inn på et toalett i lokalet, der de to hadde samleie. Då kvinna kom hjem, fant mor hennes ut at de to hadde hatt samleie. Hun ringte politiet, som pågrep mannen samme natt.

Han erkjente etterhvert å ha hatt samleie med kvinna, men at han ikke mener han utnytta henne. Retten mener likevel det er bevist at mannen forsto at kvinna hadde en psykisk utviklingshemming.

«Kynisk og beregnende»

Dette er i hovedsak basert på hvordan mor til kvinna, fastlegen hennes og læreren hennes beskriver henne. I tillegg har retten fått avspilt dommeravhøret av kvinna.

«Tiltalte har kynisk og beregnende oppnådd utuktig omgang med en kvinne som tilfeldig kom innom butikken der han var ansatt ved å utnytte hennes mentale tilstand, en kvinne som på mange måter fremstår som et barn, og som ikke hadde hatt noen seksuell erfaring før hun møtte tiltalte,» heter det i dommen.

Halvanna år

Retten fant også mannen skyldig i volden mot kona, fyllekjøringa og kjøring uten førerkort.

Mannen er dømt til fengsel i halvanna år. Han mister førerkortet for alltid, og må betale 85.000 kroner i oppreisningserstatning til kvinna.