De begynner å bli vant med internasjonale anerkjennelser nå, ekteparet Moser. May-Britt (51) og Edvard (52) fra henholdsvis Fosnavåg og Hareid, er begge professorer ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, der de forsker på hjerneaktivitet som nerver og hukommelse.

Tirsdag ble de valgt inn som medlemmer i US National Academy of Sciences (NAS), der May-Britt Moser er første norske kvinne noen sinne. NAS ble etablert av den amerikanske kongressen i 1863, med det formål å fungere som rådgivende organ for forhold knyttet til vitenskap og teknologi.

Faglig anerkjennelse

– Vi er både glade og overrasket, sier May-Britt Moser i en pressemelding fra NTNU.

Forskerne som blir medlemmer velges inn på grunnlag av fremragende bidrag til vitenskapen.

– Vi hadde ingen anelse om at vi ble nominert. Å bli valgt inn i National Academy of Sciences er et tegn på stor faglig anerkjennelse, noe vi er dypt takknemlige for, sier hun.

I selskap med Nobel-vinnere

Det er ikke første gang Moserne vises anerkjennelse for sitt arbeid. Paret ble i fjor tildelt Horwitzprisen for sine funn som kan resultere i nye behandlingsmetoder av Alzheimers. I 2012 mottok de Perl-prisen for sin oppdagelse av nøkkelprinsipper som styrer indre framstilling av sted og romsans, og i 2011 fikk de den prestisjetunge Louis- Jeantet prisen i medisin på vel fire millioner kroner.

Etter gårsdagens supplering av medlemmer i det amerikanske akademiet, er antall aktive medlemmer nå 2214, hvorav 444 utenlandske. Nesten 200 av medlemmene har mottatt Nobelprisen.

Jobber mot Obama

Amerikanske og internasjonale forskere trakter etter å bli tatt opp i akademiet, og at akademiet tar opp to fra samme forskningsmiljø er svært sjeldne saker, skriver Adresseavisen.

May-Britt Moser leder Senter for nevrale nettverk ved NTNU, som i samarbeid med Kavli Foundation i California jobber opp mot Obama-administrasjonen for satsing på Brain Initiative.