Olympic Holding økte i fjor driftsinntektene med 600 millioner kroner, en økning på hele 50 prosent. Mens driftsinntektene innen offshore service økte med 200 millioner kroner (20 prosent), økte salgs- og fangstinntektene fra fiskeri med 400 millioner kroner, noe som er mer enn en tredobling i forhold til året før.

Bra marginer

Konsernet kan også vise til gode driftsmarginer. Driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) for konsernet ble 712 millioner, det er en økning på over 300 millioner kroner i forhold til 2012.

Etter levering av det sist bestilte subseaskipet i 2015, vil 14 av konsernets totale 22 offshore skip være sysselsatt innenfor subsea- og konstruksjonsmarkedet. Olympic er med dette en av de aller største eierne av denne type fartøy.

Krill

Selv om det er offshore service som bidrar mest inn i konsernet, begynner også krillsatsingen å kaste av seg nå. Datterselskapet Emerald Fisheries, som eier og driver krillfartøyet M/S Juvel, fikk i fjor driftsinntekter på 203 millioner kroner og et driftsresultat før avskrivninger på 92 millioner. I tillegg kommer inntjeningen gjennom de to produksjons- og salgsselskapene som konsernet har i USA og på New Zealand.

Selskapet satser på høyverdige produkt til mennesker, og produktene blir solgt under merkenavnet RIMFROST. I tillegg til krillolje, har selskapet nå også utviklet og patentert et naturlig omega-3 rikt krillpulver.

– Resultatene fra disse studiene vil bli publisert i internasjonale tidsskrift i løpet av året, noe som blir spennende, sier Stig Remøy og daglig leder Bjørnar Kleiven i Emerald Fisheries.

Konsesjon

Fiskeridirektoratet har nå utvidet fristen for aktivering av selskapets krillkonsesjon nr. to. Konsesjonen løper nemlig ut i inneværende år.

– At vi nå har fått utvidet den til 2017 er svært positivt. Vi er langsiktige på krill, og vi har erkjent at dette er en satsing som tar tid. Vi er imidlertid avhengig av å få et nytt fartøy for å ta veksten i verdensmarkedet, sier Stig Remøy.

Selskapet har i denne prosessen lagt fram konkrete planer om et nytt krillfartøy, selv om de langt fra har full kapasitetsutnyttelse av M/S Juvel i dag.

– Skipet vil være svært godt utrustet med hensyn til FoU, og vil være basert på helt ny teknologi, sier de. Olympic-konsernet har nå bortimot 1.000 ansatte i inn- og utland, og 200 av disse er knyttet til fiskeriaktiviteten i konsernet.

Bjørnar Kleiven (til v) og Stig Remøy i Olympic ser stort potensiale innen krill og kosttilskudd. Foto: Kristin Vidhammer