Bystyret har tidligere vedtatt at et nytt anlegg for vannbehandling skal bygges i et populært friområde i Fremmerholen. Etter en innbyggeraksjon må bystyret vurdere plasseringen på nytt. Det skjer 30. november.

Men også bydelsutvalget har sett på saken på nytt og de stiller nå flere spørsmål til kommunen. De viser til at konseptvalgutredningen utarbeidet av Asplan Viak har vurdert hele seks ulike tomteplasseringer rundt Brusdalsvatnet. (se kart)

– Bydelsutvalget oppfatter at utredningen gir grunnlag for at alle de seks alternativene vil kunne sikre befolkningen en god og sikker vannforsyning. Det bør derfor være en grei sak å velge bort alternativ 3, med en lokalisering som i vesentlig grad vil svekke et av byens mest brukte rekreasjons- og parkområder, og nærmest industrialisere et område med en dominerende vannfabrikk, med et veletablert, stort boligfelt som nærmeste nabo, påpeker bydelsutvalget. Tomt 3 er tomta i friområdet øst for Fremmerholen barnehage.

Hva blir merkostnadene?

Bydelsutvalget etterspør også mer informasjon om anlegget som skal bygges. Og de vil ha svar på hva det koster pr. abonnent å dekke merkostnadene ved å bygge anlegget i Holsfjellet, istedenfor i friområdet i Fremmerholen.

Tidligere beregninger viser at et anlegget i Holsfjellet er stipulert å koste 388 mill.kr, mens prisen for å bygge anlegget i friområdet i Fremmerholen, med en stipulert prislapp på 304 mill. kr, vil koste 84 millioner kr. mer i prosjektkostnader.

Vannverket skal kunne forsyne inntil 80.000 abonnenter og industribedrifter. Anlegget i fjellet, kontra i friområdet, vil derved koste hver abonnent en drøy tusenlapp mer. Med en nedbetalingstid på 20 år, betyr dette om lag en femtilapp mer i året pr. abonnent, pluss renter. Med en nedbetalingstid på 40 år, som ifølge Ålesund kommune er ganske vanlig for slike anlegg, synker de årlige merkostnaden pr. abonnent ytterligere. Da blir det kun er snakk om noen tiere.

Nye tall

– Dette er tall en må ta med en klype salt, for det vil komme nye tall, når vi legger fram forprosjektet til politisk behandling i februar-mars, sier Bjørn Skulstad, fungerende virksomhetsleder for vann-, avløp- og renovasjon i Ålesund kommune.

Det er likevel bare anlegget i Fremmerholen som inngår i forprosjektet som skal legges fram. Da vil også bydelsutvalget få svar på mye av informasjonen de har etterspurt, men informasjonsbehovet vil bli fortløpende vurdert, ifølge Skulstad. Etter år med utredninger, sto man igjen med de to alternative plasseringene; friområdet i Fremmerholen og fjellanlegg i Holsfjellet. De andre alternativene ble utelukket, blant anna begrunnet med at de ligger i nedbørsfeltet til Brusdalsvatnet.

– Hvor uvanlig er det at vannbehandlingsanlegg ligger i nedbørsfeltet?

– Det er ganske vanlig, og det gjør det mange andre plasser. Men det er et poeng å unngå det i denne saken her, fordi vi ønsker å unngå byggeaktivitet i nedbørsfeltet. Ålesund kommune har i mange år brukt store ressurser på å begrense aktiviteten i nedbørsfeltet, og det blir feil å bygge inne i nedbørsfeltet når vi går langt i å hindre alle andre i å gjøre det, sier Skulstad. De ønsker å bygge anlegg med god kvalitet og høy sikkerhet, og det koster. Ålesund har lavt vanngebyr, men vil få en merkbar prosentvis økning i vanngebyret, uansett hvilken tomt det nye anlegget får.

– Er det noen krise om politikerne vedtar å plassere et anlegg i Holsfjellet istedenfor i friområdet i Fremmerholen?

– Det blir dyrere. Men å bygge det i Holsfjellet er ingen krise. Det blir ikke dårligere vann til innbyggerne om anlegget blir bygget i Holsfjellet. Vi får bare andre utfordringer, sier Skulstad.

Plassering: 6 alternative plasseringer er utredet. To på sørsida av Brusdalsvatnet, to på nordsida, ett i friområdet i Fremmerholen og ett i fjellanlegg inne i Holsfjellet. PS. I ettertid er alternativ 3 (rosa) flyttet litt lenger vest i friområdet. TEGNING: Asplan Viak Foto: ålesund kommune