Sunnmørsposten har fått opplyst at flere ansatte på Ålesund sjukehus ble smittet da pasienter ble isolert med det såkalte H1N1-viruset i januar.

Krevende for drift

Han vil ikke bruke ordet «krise», men erkjenner at det ble så mange sjuke ansatte at det var på grensen driftsmessig på enkelte seksjoner.

– Det var slik at det kunne blitt utfordrende å holde driften i gang ved medisinsk avdeling, sier Longva.

Hold deg oppdatert - følg smp.no på Facebook!

Vaksinering av helsepersonell

Er det uunngåelig at ansatte blir smittet i en slik situasjon?

– I starten visste vi ikke at pasientene hadde influensa, og når man omgås sjuke folk hele tiden så er det lett for å bli eksponert. Det er derfor vi ønsker at ansatte i helseforetaket bør være vaksinert.

– Hadde det innvirkning at dere ikke har optimal isolat-kapasitet i Ålesund?

Smittes på flermannsrom

Når pasientene kommer inn, blir de gjerne liggende på flermannsrom i påvente av prøvesvar. Ifølge Longva er det ikke alltid man mistenker influensa, og dermed kan man risikere at alle de som ligger på flermannsrom blir smittet.

– Vi har ikke så mange enerom, flest flermannsrom, og når pasientene blir liggende i lag tre og tre på rommet, så har det hendt at vi har måttet isolere alle tre. Det gjelder andre sjukdommer også, forteller Longva.

Uegnede rom

Ikke alle rommene er egnet som isolat på Ålesund sjukehus. Flere er ikke optimale når det gjelder avfallshåndtering og påkledning.