Styreleder Ove Paulsen i Atlanterhavsparken har gitt en redegjørelse i forbindelse med at politiet har endret siktelsen mot fire russ, som var siktet for å settte dyr i hjelpeløs tilstand.

Les også: Politiet endrer siktelsen

- Slik det ser ut nå vil vi stå ovenfor et annet straffeforhold, nemlig ulovlig inntrenging i et område, sier politiinspektør Yngve Skovly.

Overvåkningsvideoer fra Atlanterhavsparken natt til torsdag 14. mai viste syv personer som var inne på området.

- Skremte pingviner

Kontroll av videoovervåkningen avslørte at det først kom to russ inn i pingvinområdet, tok bilder med blitslys og stjal med seg ei livbøye idet de gikk derfra, ifølge Ove Paulsen.

- En time senere kommer 7 russ inn i området og romsterer blant reirkassene. Realiteten i denne saken er at et antall russ har tatt seg ulovlig inn på vårt område og skremt opp de voksne pingvinene i nattemørket. De har forårsaket et stress som det vil ta tid å bøte på. Mulige konsekvenser av en slik uansvarlig handling er redegjort for i Sunnmørsposten av bl.a. Akvariet i Bergen og ornitologen Alv Ottar Folkestad, sier styreleder Ove Paulsen.

Les også: NOAH anmelder russ

Han mener det er Atlanterhavsparkens rett og plikt å anmelde et slikt lovbrudd som må sies å være alvorlig idet man skremmer opp fugler som ligger på reir i hekketida.

-  Pingvinene som Atlanterhavsparken har tatt seg av er en del av et internasjonalt avlsprogram i regi av EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Dette er en trua fugleart og våre akvarister har lagt ned et formidabelt arbeid for at de skal trives og formere seg hos oss. Med hovedfokus på fuglenes ve og vel valgte Atlanterhavsparken å la fuglene komme til ro igjen før vi foretok en skånsom og nøye gjennomsøkning av reirene på nytt. Dette førte til funn av to døde kyllinger. En kylling og ett egg er fremdeles borte fra reirene.

- Brudd på Dyrevelferdloven

- Om det ikke ble tatt med pingvinunger eller egg ut av området, er det jo bra, men skaden som er påført pingvinene ved Atlanterhavsparken er den samme. Dyrevelferdslova §3 slår fast at "Dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger." Dette er noe våre akvarister arbeider for daglig og det til glede for mange, sier Paulsen.

Han sier Atlanterhavsparken har anmeldt et lovbrudd og forventer at dette blir etterforsket skikkelig av politiet.

- Politiets vurderinger og avgjørelser i forbindelse med etterforskningen, har vi ingen formening om. Vi aksepterer politiets konklusjon og ser oss ferdig med saken, sier styreleder Ove Paulsen i Atlanterhavsparken til smp.no.