Fasit er 15,1 millioner i minus siden årsskiftet.

Helseforetakene har fått beskjed om å effektivisere for å kunne investere. For Møre og Romsdal sin del må det spares 630 millioner på pasientbehandling i løpet av sju år.

Dette tallet vil trolig øke neste år.

– Dere regner med å komme 60 millioner dårligere ut i 2015 enn budsjettert. Betyr det at disse pengene må plusses på de 630 millionene dere allerede skal spare?

- Ja, og derfor er det avgjørende viktig at alle bidrar konstruktivt til den omstilling som må til, sier direktør Dag Hårstad i en e-post til smp.no.

– Det er gått tre måneder på spareprosjektet. Fasit er 15,1 mill. i minus. Hvordan skal du overbevise styret om at trenden er mulig å snu?

– Inneværende år er det budsjett og tiltak som ble vedtatt i fjor som gjelder. 6. mai behandler styret i HMR hvordan vi strategisk skal innrette oss for å nå målene våre i årene fremover.

Ingenting til Ålesund og Volda

Sunnmørsposten sitter på den foreløpige investeringsplanen på eiendomssiden til Helse Midt-Norge. Før langtidsbudsjettet vedtas i juni skal lokale foretak få komme med innspill. Dokumentet vi har er levert fra eiendomssjef Lars Magnussen til ledergruppen.

Foreløpig er det ikke tiltenkt én krone for opprustning av Ålesund og Volda sjukehus før 150 millioner i 2021.

I 2012 konstaterte Multiconsult et samlet opprustningsbehov på 2,3 milliarder i Ålesund (1,7) og Volda (0,65 mrd.) innen 2022.

I tillegg forutsettes det økonomisk balanse for å kunne bruke penger i 2021.

Hovedtillitsvalgt Margaret Sævik Lode for legene i Ålesund har lenge vært bekymret for at de nå risikerer å måtte kutte og spare til et nytt sjukehus, uten satsing i Ålesund. Både Helse Midt, Helse Møre og Romsdal og statsråd Bent Høie (H) har derimot vært krystallklar på at Ålesund vil være mest differensiert, og ha det største tjenestespekteret.

Les også: Lege hamret løs mot sjukehusplan

Usikkerhet rundt kostnader

Investeringsbudsjettet i Helse Midt er på om lag 5,3 milliarder og nytt sjukehus i Nordmøre og Romsdal har fått en ramme på 4,2. I idefaserapporten ble det beskrevet til å koste 5,6 milliarder.

En kostnadssprekk i Molde vil kunne påvirke hele budsjettet.

Ifølge Dag Hårstad skal prosjektet nå gjennom et såkalt hovedfunksjonsprogram, som igjen vil være grunnlag for forprosjektet.

- Innhold og areal skal detaljberegnes, og det er først da vi kan gå fra estimat til en mer presis beregning av hva sjukehuset vil koste, sier Hårstad.

Riktig nok er det i langtidsplanen til Helse Midt-Norge satt av 170 millioner per år til investeringer fra og med år 2017, men disse pengene skal fordeles fra Nord-Trøndelag til Søre Sunnmøre.

Nye underskudd

Tallene for mars viser at Helse Møre og Romsdal gikk med nye 1,7 millioner i underskudd. Hittil i år er det korrigerte underskuddet 15,1 millioner.

– Det er klar bedring for noen klinikker, mens det er store avvik på noen andre klinikker. Hovedårsaken til avviket er merforbruk på lønn knyttet til overtid, vikarbruk og økte pensjonskostnader samt manglende tiltak i budsjett 2015. Videre økt pasientskadeerstatning og fylkesandeler, skriver konst. administrerende direktør Dag Hårstad til kommende styremøte.

Hårstad beskriver et stort press på de kliniske avdelingene som til dels har ført til økt sjukefravær og mer vikarbruk og overtid for egne ansatte. Totalt har det vært en netto økning i sjukefravær med 0,4 prosentpoeng hittil i år. Men i mars gikk det samlede fraværet ned med 0,1.

– Er frykten for manglende satsing på Ålesund sjukehus reell når dere må gå i balanse for å kunne investere 150 millioner først i 2021?

– Både Statsråd og vår eier, Helse Midt-Norge, har gjentatt tydelig at Ålesund sjukehus skal være nr 2 sjukehus i regionen, etter St. Olavs Hospital som er regionens universitetssyhehus, påpeker Hårstad.

Han sier videre at fordeling av investeringsmidler skjer årlig og at penger til større investeringer kommer fra alle de tre helseforetakene i regionen.

– Som eksempel er det i de siste fire år investert over 220 millioner i Ålesund sykehus, sier direktøren.

– Er det ikke åpenbart at det her må kuttes mer, og funksjonsfordeles, for å nå sparekravene?

– 6. mai behandler styret i HMR hvordan vi skal innrette oss for å nå målene våre, gjentar Hårstad.