– Det er utrolig viktig at Ukraina får bedre kontroll på kystsonen sin. Russland bruker Svartehavet som utgangspunkt for missilangrep mot det ukrainske fastlandet, men også fordi de åpne sjørutene er utrolig viktige for Ukrainas økonomi og ikke minst for muligheten til å eksportere korn, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB.

Han er i London for å lansere den nye koalisjonen som skal hjelpe Ukraina med sjøforsvaret. Flere land skal inngå i samarbeidet, og hovedformålet er å koordinere støtten.

– Ukraina har behov på alle områder, uansett hvor du snur deg. Ved å arbeide i en sånn koalisjon, kan vi tenke mer langsiktig og samkjøre støtten, sier Gram.

Storbritannia gir fartøy

Gram sier Norge allerede har gjennomført opplæring av ukrainske soldater i småbåtoperasjoner og vil kunne bygge videre på dette.

– Målet er å videreutvikle arbeidet som allierte og partnere gjør for å støtte Ukraina, både på kort og lang sikt. Nå vil Storbritannia, Norge og andre land hjelpe Ukraina med å bygge en varig maritim kapasitet, sier Gram, som forteller at støtten vil kreve mye arbeid i mange år framover.

Den britiske marinen varsler at de gir to minesveipere i Sandown-klassen, i tillegg til å bidra med annet utstyr, opplæring og infrastruktur, ifølge en pressemelding fra den britiske regjeringen.

– Disse minesveiperne vil gi Ukraina kapasitet til å redde liv til sjøs og åpne opp livsviktige eksportruter, som har vært svært begrenset siden Vladimir Putin satte inn sin ulovlige fullskalainvasjon, sier Storbritannias forsvarsminister Grant Shapps.

– Må målrettes

Gram sier at det både kan bli aktuelt for Norge å bidra med mer trening, materiell og kompetanse. Han påpeker at Norge som maritim nasjon har mye å bidra med.

– Det vil være aktuelt å bruke penger fra Nansenprogrammet på dette. Vi må se på hvordan vi kan gjøre støtten mest mulig effektiv, sier han.

Med til Storbritannia er også Sjøforsvarets sjef Oliver Berdal.

– Det er mye vi kan bidra med. Vi har som sagt allerede bidratt mye med trening, utstyr og donasjoner. I fortsettelsen handler det om å se hva som finnes totalt sett hos allierte og så skreddersy bidrag der både utstyret, treningen og opplæringen ses i sammenheng slik at vi støtter Ukraina optimalt fra vår side.

– Noen nasjoner vil gjerne bidra tungt på ett område og mindre på et annet område, der de ikke har like mye å bidra med, sier Berdal.