Forbudssonene i Ålesund ble innført fra nyttår 2021 for å forebygge branner i verneverdig tett trehusbebyggelse.

I Ålesund er det totalforbud mot fyrverkeri på store deler av Aspøya og i to områder på Nørvøya, som vist i kartet.

I tillegg er det totalforbud på Ona og deler av Husøya helt nord i kommunen. Hensikten er å unngå branntilløp i trehusområder der brann kan spre seg særlig raskt og være utfordrende å slokke.

Brannvesenet minner også om tidsbestemmelsene i politivedtektene, som sier at fyrverkeri kun er tillatt på nyttårsaften mellom klokka 20 og 01 i Ålesund kommune.

I Sula og Giske er fyrverkeri lov fra klokka 18 til 02.

Glimt fra fellesfyrverkeriet i Ålesund i overgangen til 2021. Foto: Halvard Alvik/NTB

Foreldre bør passe på at barn og ungdom ikke får tilgang til fyrverkeri i dagene før nyttårsaften. Det er 18-års aldersgrense for både kjøp og bruk av fyrverkeri. Og det er ikke uten grunn, for fyrverkeri er eksplosiver som kan gi livsvarige skader om man er uheldig eller uforsiktig.

Her er reglene som gjelder på nyttårsaften, ifølge pressemeldingen fra Ålesund kommune:

  • PLANLEGG FYRVERKERIOPPSKYTINGEN I GOD TID Finn et egnet sted og rigg til for avfyring. Fyrverkeriet skal oppbevares utilgjengelig for barn og uvedkommende.

  • LES BRUKSANVISNINGEN NØYE FØR BRUK Sett deg inn i produsentens anbefalinger, og legg merke til aldersgrensene. Det er 18 års aldersgrense for bruk av de fleste typer fyrverkeri. Barn som bruker stjerneskudd skal alltid passes godt på av en voksen.

  • KONTROLLER AT FYRVERKERIET IKKE ER SKADET Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.

  • SØRG FOR AT FYRVERKERIET IKKE KAN VELTE Bakkebatterier må plasseres på rett underlag og støttes opp.

  • BRUK TENNSTAV Ikke bruk lighter, fyrstikker eller annen åpen flamme. Lunta er kort og en flamme kan sette fyr på bakkebatteriet direkte. Bruk heller en tennstav, den får du vanligvis kjøpt der du kjøper fyrverkeri.

  • BRUK BESKYTTELSESBRILLER For å redusere faren for øyeskader bør du bruke beskyttelsesbriller. Det får du tak i der du kjøper fyrverkeri.

  • BØY DEG ALDRI OVER FYRVERKERI SOM ER TENT PÅ Inne i fyrverkeriet er det ofte en hurtiglunte som brenner svært raskt. Derfor kan fyrverkeri avfyres brått og uventet. Når du har tent lunta, bør du raskt snu ansiktet vekk og komme deg på trygg avstand.

  • IKKE TENN FYRVERKERIET PÅ NYTT DERSOM DET IKKE TENNER VED FØRSTE FORSØK Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som ulmer. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk, skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Det skal ikke kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandler. Husk at barn gjerne bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri, så rydd opp etter deg.

  • HOLD GOD AVSTAND FRA OPPSKYTINGEN Fyrverkeri inneholder eksplosiver som kan gi alvorlige skader.

  • ALKOHOL OG FYRVERKERI HØRER IKKE SAMMEN Med alkohol i blodet reagerer du saktere. Du får også dårligere vurderingsevne.