Partiets programkomité la mandag fram det de kaller en tredelt løsning i spørsmålet om olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Dette er et særlig sårbart område der det er behov for å vise stor varsomhet, særlig hva gjelder de viktige fiskeriinteressene, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Den tredelte løsningen er en del av forslaget til partiprogram for perioden 2017-2021. En samlet programkomité, med unntak av AUFs representant, stiller seg bak løsningen.

Strenge krav

– Arbeiderpartiet er spesielt opptatt av at aktivitet skal gi sterkere ringvirkninger lokalt i Nord-Norge og vil stille strengere krav til oljeselskapene om dette, understreker Støre.

Forslaget innebærer at havområdet utenfor Lofoten i et belte på 50 kilometer fra land, gjøres til petroleumsfri sone. Hele Vestfjorden defineres også som petroleumsfritt område. I tillegg skal det gis støtte til å etablere Lofotodden nasjonalpark.

– Slik ønsker vi å sørge for at selve Lofoten blir oljefritt. Her legger vi stor vekt på hensynet til fiskenæringen, reiselivet og vernet av de unike naturområdene på og rundt Moskeneshalvøya, sier Støre.

Nordland 6

I området lengst unna Lofoten, kalt Nordland 6, åpner Arbeiderpartiet for konsekvensutredning.

– Det ligger nærmest områder hvor det allerede utvinnes olje og gass i dag og hvor vi har infrastruktur på plass for petroleumsvirksomhet, sier Ap-lederen.

For områdene Nordland 7 og Troms 2 vil Ap vente på oppdatert kunnskap.

Denne kunnskapen skal komme i den helhetlige forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet, som skal revideres i kommende stortingsperiode.

– Først etter at denne kunnskapen er oppdatert, vil vi vurdere om det er forsvarlig å åpne for konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet i disse områdene.

Saken skal behandles på Arbeiderpartiets landsmøte som starter i Oslo 20. april. (©NTB)