Dalai Lama fikk en varm mottakelse

Oslo (NTB-Gunnhild H. Bjerve og Fredrik Ljone Holst): Mens det offisielle Norge ikke vil treffe Dalai Lama, møtte den tibetanske munken varm og øredøvende jubel da han viste seg på Grand Hotels balkong onsdag formiddag.
Innenriks

Han hilste de rundt tusen fremmøtte med sin vante gest, samlede hender løftet foran et bredt smil, og applausen fra de rundt 1.000 frammøtte på Eidsvolls plass overdøvet effektivt slagordene fra de få demonstrantene som ikke var på plassen for å juble.

Hilste motdemonstranter

Han høstet enda mer jubel da han benyttet anledningen til å hilse velkommen til motdemonstrantene, som mener Dalai Lama bryter menneskerettighetene ettersom han har forbudt den internasjonale Shugden-bevegelsen, en buddhistisk gruppering som han selv tidligere var medlem av.

– Jeg er en tilhenger av demokratiet. Jeg ønsker dem velkommen, for alle må få lov til å uttrykke seg, sa tibetanernes åndelige leder om demonstrasjonen utenfor hotellet.

Vil ikke være til bry

Dalai Lama understreket i en tale fra balkongen på hotellet at hans besøk i Norge ikke er politisk, og at det derfor ikke er noe problem at han ikke får treffe noen i den norske regjeringen. Dette er et budskap han har gjentatt en rekke ganger den siste tiden, også da han landet på Gardermoen onsdag formiddag.

– Det viktigste målet er menneskelige verdier: å bringe indre fred til verdens sju milliarder mennesker. Vi er sosiale dyr, og vi trenger menneskelige verdier, sa den aldrende buddhistmunken.

– Nummer to er at jeg er buddhistmunk. Religiøs harmoni er essensielt. Jeg bringer et budskap om kjærlighet, medfølelse, toleranse og tilgivelse.

Han gjentok også at han ikke ønsker å være til bry for myndighetene der han kommer på besøk. Og om den opphetede debatten i forkant av norgesbesøket hadde han følgende knappe, men humørfylte kommentar:

– Det er deres anliggende.

– Fredelig nasjonalisme

Selv om regjeringen ikke vil møte Dalai Lama, skal han møte en rekke andre politikere, blant annet stortingsrepresentanter og ledere i ungdomspartiene. Flere kjente politikere var også på Eidsvolls plass foran Stortinget for å hilse ham velkommen.

– Dalai Lama har abdisert som politisk leder, men er fortsatt tibetanernes åndelige og kulturelle leder, sa Kjell Magne Bondevik i en appell. Han viste til begrunnelsen for at Dalai Lama fikk Nobels fredspris for 25 år siden, blant annet den langvarige, men fredelige kampen for Tibet.

– I en tid der vi ser ekstrem nasjonalisme blomstre opp, står Dalai Lama for en fredelig nasjonalisme, fortsatte Bondevik før han overlot podiet til SVs Bård Vegar Solhjell, som hadde følgende oppfordring til de fremmøtte:

– Om ikke alle vil vise Dalai Lama den verdigheten å møte ham, så la oss vise ekstra mye varme.

1.000 oppmøtte

Ifølge Oslo-politiet er det ikke meldt om noen episoder i forbindelse med besøket ennå. Store politistyrker – inkludert antiterrorpolitiet – er utplassert i hovedstaden under Dalai Lamas besøk, men dette skal ikke gå ut over den vanlige operasjonskapasiteten, opplyser Oslo politidistrikt til NTB.

Norges Fredsråd, som arrangerte velkomsten utenfor Grand Hotel, anslo at rundt tusen personer møtte opp i det sure maiværet i hovedstaden.

Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har iverksatt sikkerhetstiltak i forbindelse med besøket, som avsluttes fredag når Tibets åndelige leder drar videre til Nederland.
(©NTB)

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Innenriks