Helgapraten

I krig og enighet

Når riksmekler Mats Wilhelm Ruland fra Valle holder dørene forsvarlig lukket, kan det være fordi motpartene i arbeidslivet braker sammen ved hans bord. Det kan også være fordi han spiller hardrock med Thin Lizzy høyt på kontoret.

Utsikt over Tigerstadens tak: — En gang sunnmøring, alltid sunnmøring. Det er ingen som har vokst opp på Sunnmøre som ikke lengter tilbake til fjella, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland. Han begynte i stillingen 1. januar.   Foto: Odin Jæger

Reportasje

Hovedoppgaven til Riksmekleren er å hjelpe partene i arbeidslivet til å unngå konflikt, og bevare arbeidsfreden. Konflikt betyr gjerne streik. Som da SAS-pilotene streiket i sju dager i vår, og 370.000 passasjerer ikke km seg dit de skulle. På arbeidsgiversiden regner de med at streiken kostet selskapet 650 millioner svenske kroner.