Nytt koronatilfelle i fylket

En person i Hustadvika kommune er smittet med covid-19. Det melder Romsdals Budstikke.

Smittekilden er kjent og vedkommende har vært i isolasjon etter hjemkomst fra utenlandsreise.

Romsdals Budstikke opplyser om at det i helga ble registrert tre smittetilfeller i Hustadvika. Også for disse tilfellene er smittekilden kjent. Den ene hadde vært på reise i utlandet. De to andre ble smittet i Bergen.

Tekniske problem i Solavågen-Festøya

A-ruta i ferjesambandet Solavågen-Festøya er ute av drift på grunn av tekniske problem, opplyser Norled i ei trafikkmelding klokka 13.42 måndag.

Frå 14.30 melder Norled at sambandet er i normal drift igjen.

Ferjesamband i rute igjen

På grunn av tekniske problem var ferjesambandet rute 14 mellom Stranda og Liabygda midlertidig innstilt. Ruta er ved 14-tiden mandag i gang igjen, melder Fjord1.

Prislappen på koronatiltakene så langt: 125 milliarder kroner

Regjeringen har så langt i år brukt 125 milliarder kroner på koronatiltak, viser nye beregninger. Summen inkluderer 6,1 nye milliarder som settes av for høsten.

– Mange næringer og sektorer er fortsatt hardt rammet. De nye tiltakene skal bidra til at vi har et livskraftig og variert næringsliv, kulturliv og transporttilbud også etter korona, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

De nye tiltakene er beregnet å koste 6,1 milliarder kroner i 2020.

De siste beregningene for hvor mye koronatiltakene har kostet så langt er nedjustert både når det gjelder utbetalinger via folketrygden og for enkelte av ordningene som er innført tidligere i år.

Den totale prislappen, inkludert de nye seks milliardene, er beregnet til 125 milliarder kroner.

– Krisen er ikke over, men vi er inne i en annen fase enn vi var i vår. Det krever at vi skifter modus i krisehåndteringen. Vi må legge bedre til rette for aktivitet og omstilling og i større grad se fremover mot de mer langsiktige utfordringene vi går i møte, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

NTB

Ny støtteordning for arrangører og messer

Regjeringen foreslår å etablere en støtteordning for store, publikumsåpne arrangementer utenom kultur- og idrettssektoren, som messer og matfestivaler.

Arrangementsmarkedet kan også søke på midler gjennom kompensasjonsordningen for reiselivet på 1 milliard kroner og omstillingspengene på 250 millioner kroner via Innovasjon Norge.

Næringsminister Iselin Nybø (V) la fram tiltakene sammen med distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H) mandag.

– Med den nye støtteordningen for arrangører vil regjeringen gi aktørene mulighet til å planlegge store arrangementer også på sikt, til tross for økonomiske utfordringer, sier Nybø.

Smitteverntiltak har blant annet fått store økonomiske konsekvenser for matfestivaler, ifølge landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).

– Nå støtter vi matfestivalene for å sikre at disse arrangementene kan videreføres så snart smittesituasjonen tilsier det, sier hun.

Ordningen for arrangører og messer inngår i regjeringens budsjettforslag om økonomiske tiltak i møte med virusutbruddet, som blir lagt fram mandag.

NTB

Regjeringen oppretter kompensasjonsordning for reiselivet på inntil en milliard kroner

Regjeringen innfører en kompensasjonsordning på inntil en milliard kroner for reiselivsbedrifter. I tillegg vil de gi 250 millioner kroner til omstilling.

– Den foreslåtte ordningen vil gjelde fra september til og med desember 2020 og innebærer at staten dekker en andel av reiselivsbedriftenes faste, uunngåelige utgifter. Ordningen vil gjelde for overnattingsbransjen, serveringsbransjen, formidlingsbransjen og deler av bransjene for passasjertransport og opplevelser, skriver regjeringen i en pressemelding.

Kompensasjonsordningen som nå foreslås, vil bygge på regelverket for den generelle kompensasjonsordningen for næringslivet, som ble avviklet 1. september.

Regjeringen foreslår også å gi ytterligere 250 millioner kroner til omstilling, som fordeles via Innovasjon Norge. For å kvalifisere til støtte må bedriftene vise til mer enn 30 prosent omsetningsfall de to siste månedene sammenlignet med året før.

De vil også ha en egen tilskuddsordning på 200 millioner kroner der kommunene som har måttet sette i verk ekstra lokale smitteverntiltak på grunn av større smitteutbrudd, kan kompensere bedrifter som har blitt spesielt rammet.

NTB

Frank Bakke-Jensen (H) blir ny fiskeridirektør

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) blir ny fiskeridirektør.  Foto: Ole Berg-Rusten

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) blir ny fiskeridirektør, men ikke før han er ferdig på Stortinget.

Den erfarne Høyre-politikeren er ansatt som ny direktør for Fiskeridirektoratet, bekrefter Nærings- og fiskeridepartementet mandag formiddag. Det var som først omtalte ansettelsen i åremålsstillingen, som har en varighet på seks år. iTromsø

– Med Frank Bakke-Jensen får vi en fiskeridirektør med stort engasjement for sektoren og erfaring fra både lovgivende og utøvende myndighet, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Bakke-Jensen fortsetter som forsvarsminister og vil ikke tiltre som fiskeridirektør så lenge han er innvalgt på Stortinget. Direktør Per Sandberg for Statistikkavdelingen i Fiskeridirektoratet blir konstituert som fiskeridirektør inntil en vikar er ansatt.

– Jeg har store, viktige saker å gjennomføre som forsvarsminister, og nå er min kapasitet fullt og helt konsentrert om forsvarspolitikk. Samtidig er jeg fra Båtsfjord, og sjømatnæringa er en del av mitt DNA. Jeg har et brennende engasjement for kysten, sjømatnæringen og lokalt næringsliv, sier Bakke-Jensen.

Han har før han ble statsråd vært Høyres fiskeripolitiske talsperson på Stortinget. I vår varslet han at han ikke ønsket gjenvalg til Stortinget.

Nåværende fiskeridirektør Liv Holmefjord har sittet i jobben siden 2008, gjennom to åremålsperioder på seks år.

NTB

Salatfabrikk stopper produksjon etter at ansatte ble koronasmittet

En salatfabrikk på Lierstranda i Viken må midlertidig stenge dørene etter at tre ansatte har fått påvist koronasmitte.

Avdelingen i Bama er den største produksjonsenheten til selskapet. De lager kuttede salater og grønnsakblandinger.

Det første smittetilfellet ble meldt fredag kveld, og søndag ble ytterligere to bekreftet. Da besluttet selskapet å stenge ned produksjonen inntil situasjonen er avklart, ifølge . Drammens Tidende

Fabrikken skal i mellomtiden vaskes og desinfiseres. Det skal ikke være fare for smitte på produktene som er laget ved fabrikken.

– Ifølge helsemyndighetene og Mattilsynet er det ingenting som tyder på at korona smitter via mat. Tiltakene våre handler om smittevern, ikke mattrygghet, sier kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen i Bama til avisen.

(©NTB)

Over 4.500 nye bussjåfører går ut i streik

Lørdag blir ytterligere over 4.500 bussjåfører tatt ut i streik – i tillegg til de 3.800 sjåførene som allerede har lagt ned arbeidet.

Fra arbeidstidens start lørdag morgen blir bussjåførene i Vestland, Trøndelag, Rogaland og Finnmark tatt ut i streik. Også bussjåfører i store deler av Nordland og hele Kristiansand slutter seg til de streikende på lørdag. NTB

Nå er hele Oslo rødt

Samtlige 15 bydeler i Oslo har nå et smitteomfang på over 20 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

Søndag meldte også bydel Vestre Aker om at den hadde registrert over 20 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager. Dermed ligger alle bydeler i hovedstaden på rødt smittenivå, ifølge . Dagbladet

Ferjesamband var innstilt

Ferjesambandet Lekneset-Sæbø (rute 12) er innstilt på grunn av eit teknisk problem, opplyste Fjord1 i ei trafikkmelding måndag morgon.

Det blir normal drift i sambandet frå klokka 0715, med avgang frå Sæbø, oppdaterte selskapet.

Ny leder i Norsk Sykepleierforbund

Trine Bruseth Sevaldsen fra Kristiansund er valgt som ny fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund i Møre og Romsdal.

Trine Bruseth Sevaldsen kommer fra stilling som rådgiver på fylkeskontoret til NSF og har blant annet erfaring som hovedtillitsvalgt og styremedlem i Helse Møre og Romsdal. Det skriver Norsk Sykepleierforbund i ei pressemelding.

Fylkesmøtet valgte i tillegg til fylkesleder, ny nestleder og nytt fylkesstyre for perioden 2020-2023. Nestleder for perioden ble Gjermund Øysteinson Moe. Han jobbet tidligere i Hustadvika kommune som sykepleier og hovedtillitsvalgt.

Faste medlemmer til fylkesstyret ble: Anette Lekve (Volda sykehus), Marianne Nydal (Ålesund sykehus), Tor Rune Aarø (Molde sykehus), Marte Nygård (Nye Molde kommune), Åse Vegsund (Sula kommune), Aud Winther (Ørsta kommune) og Ann Cathrin Nyhammer (Nye Ålesund kommune).

Ny koronatest av passasjeren på MS Finnmarken var negativ

I Åndalsnes: Finnmarken lå i helga til kai i Åndalsnes. 

Passasjeren om bord på MS Finnmarken som torsdag testet positivt for covid-19, har i et nytt prøvesvar søndag testet negativt, melder Åndalsnes Avis.

Det bekrefter kommuneoverlege Jon Sverre Aursand i Rauma kommune til avisa.

– Folkehelseinstituttet vært inne i bildet og har hatt flere lignende tilfeller tidligere. De konkluderer med at dette er dødt virus. Det vil si at vedkommende har hatt infeksjon tidligere, sier han.


Koronasmitte på Hurtigrutens hotellskip MS Finnmarken

En person om bord på Hurtigrutens hotellskip MS Finnmarken har testet positivt for koronaviruset. Vedkommende er isolert på land.


MS Finnmarken blir leid ut og brukt som hotellskip i forbindelse med «MIssion: Impossible»-innspillingen, etter å ha erstattet Fridtjof Nansen. Personen som testet positivt for koronasmitte torsdag, tilhører selskapet Truenorth, som organiserer filminnspillingen.

På grunn av at den nye prøven var negativ, er det ikke noen hensikt i å opprettholde restriksjoner på MS Finnmarken eller filmproduksjonen, sier Aursand.

Pressevakt Øystein Knoph i Hurtigruten sier at de selvsagt er glade for at Folkehelseinstituttet vurderer den positive testen som en falsk alarm.

– Det er også fint å se at rutinene fungerer, og at samarbeidet med både med lokale og nasjonale helsemyndigheter og andre aktører fungerer så bra, skriver han i en epost til NTB.

Finnmarken ligger til kai i Åndalsnes.

 NTB og Ragnhild Rong

Slik var natta for politiet

Ved midnatt stoppet politiet en gutt i slutten av tenårene i Stranda sentrum. Grunnen var at gutten hadde kjørt uvettig med lett-motorsykkel og politiet beslagla førerkortet.

To timer senere laget en annen gutt i slutten av tenårene bråk ved et serveringssted i Ålesund sentrum. Han ble bortvist fra sentrum av politiet og fikk ikke lov til å komme tilbake før tidligst søndag klokka 08.00.

Utover dette kan politiet melde om 17 forstyrrelser av natteroen i fylket i tidsrommet midnatt til søndag klokka 06.00.

– Ingen store hendelser utover dette, men mange små, skriver politiet i ei twittermelding.

I 08-tiden søndag morgen reiste politiet hjem til en mann i 30-årene i Ørsta. Mannen blir anmeldt for å ha kjørt bil i beruset tilstand etter at flere personer så bilen i Ørsta sentrum.

Ragnhild Rong

Rykkjer ut til brann i søppelcontainer

Sykkylven brannvesen rykkjer ut til ein brann i ein søppelcontainer på Fjellsætra. Det skal vere snakk om ein søppelcontainer ved enden av Nysætervatnet.

Det skriv 110-sentralen i ei twittermelding i 21.50-tida laurdag.

Ragnhild Rong

Ålesunder ble lottomillionær

Norsk Tipping melder at en mann fra Ålesund vant den nasjonale premien på en million kroner under Eurojackpot-trekningen fredag.

Fredag kveld hadde de fortsatt ikke kommet i kontakt med vinneren.

NVE godkjenner flytting av vindturbiner på Haramsøya

NVE har godkjent justering i planene til Haram vindkraftverk, slik at seks av åtte turbiner får justert plasseringen sin.

Det skriver Norges vassdrags- og energidirektorat på sine nettsider.

Bakgrunnen er at Olje- og energidepartementet vedtok krav om justert turbinplassering da de stadfestet MTA- og detaljplan for kraftverket i mars i år. Endringene er godkjent med blant annet vilkår om støy.

Endringene betyr også at mindre justeringer av andre deler av kraftverket, samt godkjenning av massetak ved turbin 7.

Utbyggingen av vindkraft på Haramsøya i Ålesund kommune har vært en av de mest omstridte i hele landet. I august valgte politiet å innføre oppholdsforbud rundt utbyggingen etter at aksjonister hindret arbeidet.

(NTB©)

Ferjetur kansellert på Solavågen - Festøya

Avgangen frå Solavågen kl. 06.10 laurdag er kansellert: Årsaka er at Norled må hente ei ferje.

Nytt smittetilfelle i Ulstein

Fredag melder Ulstein kommune om eit nytt tilfelle av koronasmitte, skriv Vikebladet Vestposten. Personen skal ha blitt smitta utanfor Møre og Romsdal og har sidan vore i isolasjon.

Sist det vart påvist positivt smittetilfelle i Ulstein var 20. august, og før dette hadde det ikkje blitt påvist smitte i Ulstein kommune sidan tidleg i april.

Helsemyndighetene snur: Spedbarn bør ikke få tran

Helsemyndighetene sier nå at barn som ammes bør få tilskudd av D-vitamin, men ikke tran.  Foto: Frank May / NTB

Myndighetene kommer med nye anbefalinger. Nå mener de at barn under ett år ikke lenger bør få tran.

I flere år har myndighetene anbefalt at barn bør gis tran fra fire ukers alder. Nå endrer Helsedirektoratet dette rådet, skriver NRK.

Grunnen er at det tidligere i år kom nye retningslinjer for morsmelkserstatninger. Det gjør at disse nå inneholder mer av både D-vitamin og omega-3-fettsyrer, enn de gjorde tidligere.

Det betyr at Helsedirektoratet nå sier at barn som får morsmelkerstatning, ikke trenger tilskudd i form av tran eller D-vitamindråper.

– Årsaken er at morsmelkerstatning nå inneholder mer av både D-vitamin og omega-3-fettsyren DHA enn tidligere, i tråd med nytt regelverk. Hvis barnet får 6-7,5 desiliter morsmelkerstatning, vil det få nok av både D-vitamin og DHA, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet i en pressemelding.

Barn som ammes og delammes bør også få tilskudd av D-vitamin, men myndighetene går nå helt bort fra rådet om at alle barn under tolv måneder bør få tran.

– For barn som ammes, gir tran litt for lite D-vitamin til de yngste barna, og samtidig unødvendig mye av omega-3-fettsyren DHA. Morsmelk inneholder det barnet trenger av denne fettsyren. Innholdet i morsmelk påvirkes av hva mor spiser, skriver Helsedirektoratet.

 / NTB

SSB: Skatteinntektene ned over 11 prosent

Koronakrisen har fått skatteinntektene med å krympe med over 11 prosent, ifølge SSB.  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Hittil i år er det innbetalt 541 milliarder kroner i skatt i Norge, ifølge SSB. Det er 69 milliarder, eller 11,2 prosent, mindre enn i samme periode i fjor.

Det er særlig fallet i oljeinntekter som følge av koronakrisen som trekker skatteinntektene ned, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Til nå har oljeselskapene betalt 41 milliarder kroner i skatt, 44 milliarder mindre enn i fjor, viser nye tall fra SSBs skatteregnskap.

I tillegg har oljeselskapene fått mer i koronastøtte enn de har betalt i skatt.

Andre bedrifter og selskaper har så langt betalt inn 64 milliarder kroner i skatt i år, en nedgang på 10,7 prosent. Disse har også fått utsatt fristen for betaling av skatt for 2. termin fra 15. april til 1. september.

Personlige skatteytere har bidratt med 3,7 prosent mindre til statskassen enn på samme tid i fjor, i alt 436 milliarder så langt i år.

 / NTB

Farmen-Ulstein tilbake på skjermen

No er han tilbake på skjermen, denne gongen på Torpet, som har premiere på TV2 Sumo seinare denne måneden. Det skriv lokalavisa Sykkylvsbladet.

Farmen-Ulstein vil bli ordførar

Olav Harald Ulstein blir Frp sin ordførarkandidat i Sykkylven.Sunnmøring vil sabotere på Farmen

To sunnmøringer skal skape liv på Farmen-gårdenHelgapraten

Hele landets hoggestabbe

– Kanskje ikkje eit heilt år då. Ein månad er vel meir realistisk å få til. Ein månad for meg sjølv. I dei djupe svenske skogar. Eller Finnmarksvidda. Det drøymer eg om.

Polaris Media tilkjent 100 millioner kroner

Borgarting lagmannsrett har tilkjent Polaris Media ASA 100 millioner kroner i erstatning for tap som følge av feil ved advokatrådgivning. Det melder Adresseavisen.

– Det konstateres også i lagmannsretten at det er grunnlag for advokatansvar i denne saken. Dommen sier at bistanden vi fikk ikke tilfredsstiller de forventningene man skal kunne ha når man henvender seg til advokat, sier konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media, ifølge Oslo Børs.

Til info: Både Adresseavisen og Sunnmørsposten er eid av Polaris Media.

30 millioner mennesker har fått påvist koronasmitte

En oversikt fra Worldometer viser at tallet på smittede torsdag var passert 30 millioner, og at nærmere 946.000 er registrert døde.

USA topper lista med over 6,8 millioner smittede og over 201.000 døde.

Brasil er også hardt rammet med over 4,4 millioner smittede og 134.000 døde, og India har drøyt 5,1 millioner smittede og 83.000 døde.

Av de over 30 millioner som har fått påvist smitte, er nærmere 22 millioner friskmeldt. Flere land opererer imidlertid ikke med tall på friskmeldinger, så det virkelige tallet er høyere.

Peru har flest koronarelaterte dødsfall per innbyggere, med 94 per 100.000. Belgia følger deretter med 86, mens Spania, Bolivia, Chile, Brasil, Ecuador, Storbritannia og USA alle har over 60.

Norge har til sammenligning fem koronadødsfall per 100.000 innbyggere, mens gjennomsnittet i verden er tolv.

(©NTB)

(NTB) NTB

Ferjerute tilbake i normal drift

På grunn av aksjoner var det midlertidig innstilling i sambandet Skjeltene-Lepsøy-Haramsøya.

Det skrev Norled i en pressemelding i 08.30-tiden torsdag.

I 09.30-tiden opplyser Norled at sambandet var tilbake i normal drift fra klokka 09.25 med avgang fra Skjeltene.

Ragnhild Rong

Brann i ein stolpe i Hareid

Det er politiet som melder om at det brenn i ein stolpe i Hareid i 20-tida onsdag kveld.

Brannen er i ein høgspentstolpe ved Grimstadvatnet, og ifølgje Møre og Romsdal 110-sentral er det ikkje fare for spreidning. Hareid brannvesen sikrar staden til elverket er på plass.

Påvirket sjåfør

Onsdag kveld stoppet Utrykningspolitiet en bil hvor de mistenkte fører for å kjøre i påvirket tilstand. Politiet tar blodprøve og oppretter sak, melder Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter.

Stengte Valderøy-tunnelen

Valderøytunnelen ble onsdag kveld, i 19.30-tida, stengt på grunn av bilberging. Omtrent en halvtime seinere var tunnelen igjen åpen for motorisert ferdsel.

50 personer i karantene i Kristiansund

Et smittetilfelle i Kristiansund har satt rundt 50 personer i karantene, og det kan bli flere, opplyser kommunikasjonssjef Tore Lyngvær i Kristiansund kommune til NRK.

Veg opna etter jordras

Fylkesveg 5852 Åram, på strekninga Åram – Åram ferjekai, er opna for trafikk.