– Noen gullgruve blir nok Sommerfesten aldri, men det har aldri vært poenget heller. Det var her Momentium starta, og det er vel det vi kan kalle hjertebarnet vårt, forteller presseansvarlig og studiosjef Terje Erstad.

Han loser oss rundt på festivalområdet, der folk er i full sving med å rigge til salgsboder for mat og drikke.

– Vi er godt i rute, forteller produksjonsleder Simon Pedersen.

Prøving og feiling

Etter flere års erfaring med å arrangere musikkfestivaler begynner det meste å gå på skinner, men Pedersen forteller at det har blitt en del prøving og feiling opp gjennom årene.

– Nå er det slik at jeg ble ferdig med forberedelsene for Sommerfesten for noen uker siden, og akkurat nå jobber jeg med Jugendfest. Slik var det ikke i begynnelsen. Da var det gjerne slik at vi måtte sende e-poster og ta telefoner midt oppi rigginga og stressnivået var litt høgere. Nå er alt mer profesjonalisert så da går det lettere, forteller Pedersen.

Betal det man føler for

Også i år er Sommerfesten en spleisefest, der folk betaler det man vil for å være med på moroa. Erstad mener det er noe av det som gjør festivalen spesiell.

– Alle kan bli med, og man betaler det man føler at lommeboka tåler. Det er klart at det hadde vært flott om alle betalte 300 kroner, men om man ikke har økonomi til det skal det heller ikke være en hindring, forteller han.

Han trekker også fram det familievennlige aspektet med Sommerfesten.

– Alkoholsalget starter ikke før etter klokka 16, da barneprogrammet er over. Det blir også masse aktiviteter i tillegg til alle konsertene, så det er bare å ta med seg barna, forteller Erstad.LES OGSÅ: – Ålesund må opp fra jumboplassen i festivalstøtte

Anbefaler å reise kollektivt

Giske er ei lita øy, med under 1000 fastboende, og infrastruktur deretter. For å unngå de verste køene anbefaler Momentium at festivaldeltakerne benytter seg av kollektivtransport, eller setter fra seg bilen på Valderøya.

– Det blir shuttlebuss til og fra parkeringa på Valderøya, og det vil også gå busser til og fra Moa og Ålesund sentrum. Disse vil gå fra vi åpner klokka 11 om morgenen, til de siste deltakerne har dratt rundt midnatt, forteller Erstad, og legger til at folk har blitt flinkere til å bruke kollektivtransport.

– En full buss kan spare ganske mange meter med bilkø, så vi anbefaler absolutt at folk lar bilen stå, sier han.

Noe for enhver gane

Charlotte Dyb-Sannes er eventkoordinator hos Momentium, og ansvarlig for matserveringa under årets Sommerfest. Hun kan fortelle at alle skal kunne finne noe å spise på årets festival.

– Her vil du finne alt fra sushi og grillmat til økologisk mat fra Gode Greier. Samt den klassiske festivalburgeren, da, forteller hun.

Hun forteller også at de som har andre krav til dietten også skal finne noe godt.

– Vi har også vegansk og vegetariansk mat, i tillegg til glutenfritt for cøliakere. Har du andre allergier kan du også spørre i boden, sier hun.

Om man lider av matallergi og frykter at man ikke kan spise noe av det som serveres, vil det også bli mulighet til å bringe egen mat og drikke.

– Det er ikke slik at man kan ta med seg en piknikkorg full av mat, men om man skulle trenge det får man selvfølgelig lov til å ta med egen mat dersom det trengs, forteller Dyb-Sandnes.

– Folk skal slippe å bekymre seg for å sulte mens de er her, sier hun bestemt.

Sommerfesten på Giske arrangeres på lørdag.

Produksjonsjef Simon Pedersen forteller at ting går mye mer på skinner nå enn da de begynte. – Jeg tror det blir en kjempebra fest, sier han. Foto: Marius Simensen
Eivind Erstad er vokst opp på gård i Engesetdalen og vet hvordan ting skal gjøres.